...

Advanced search

Viruși, boli, sechestru casnic și concedii medicale

04-03-2020 Ce spune Legea
...

Zaludare, amige! Ge vagi? Ej bide? întrebă el și-și trase mucul înapoi, după care se răzgândi și-și scoase batista din buzunarul din spate al pantalonilor, ducând-o, cu mâini tremurânde și ochi împăienjeniți, la nas.

Care-i treaba, deci? Ai răcit bocnă și o faci pe martirul, mergând la lucru?

Hai stai acasă, ce zici? Ți-o recomand și eu, și Monster, și ți-o mai recomandă și toți cei cu măști pe față. Sau chiar te roagă.

Motivele pentru care oamenii ies, totuși, la muncă, fiind bolnavi, ar fi – potrivit Monster – că, fie e mult de lucru, fie simt presiune din partea angajatorului, fie alți colegi fac la fel sau ar fi poate chiar lipsa remunerării pentru zilele de absență.

Ei bine, în legătură cu ultima ar fi ceva de spus.

Dacă ai un contract de muncă semnat și muncești legal, păi, la fel de legal, ai dreptul la concediu medical plătit, în acord cu prevederile Codului Muncii. Ia uite ce minunăție de articol 123 avem în Cod:

1. Concediul medical plătit se acordă tuturor salariaţilor şi ucenicilor în baza certificatului medical eliberat potrivit legislaţiei în vigoare.
2.
Modul de stabilire, calculare şi achitare a indemnizaţiilor din bugetul asigurărilor sociale de stat în legătură cu concediul medical este prevăzut de legislaţia în vigoare.

„Legislație în vigoare”, da? Vagă sintagmă, știu... ei, cel puțin știm că avem o legislație viguroasă, tot nu-i rău.

CNAS vine să detalieze puțin vigoarea legislației, iar de aici aflăm niște chestii interesante:

Ți se plătesc primele cinci zile ale șederii acasă pe motiv de boală, indemnizația constituind 75% din salariul mediu.

Cu toate astea, îndemnizația nu va acoperi, cumulat, mai mult de 15 zile calendaristice. Cu alte cuvinte, n-o să ți se plătească mai mult de trei sprinturi anuale de îmbolnăvire, cu durata de cinci zile fiecare. Sau cinci sprinturi de trei zile. În orice caz, mai mult de 15 zile de boală nu ți se plătesc.

Încă o chestie: ți se acordă concediu medical plătit dacă ai cotizat cel puțin trei ani până acum, sau cel puțin 9 luni în ultimii doi ani.

Ar mai fi util să știi că, dacă ești în perioada de probă, păi concediul medical nu ocupă timpul acesteia și, în plus, nu poți fi concediat în momentul când te afli în concediu medical.

Noi îți dorim să nu ai nevoie de concediu medical, dar dacă, totuși, ai nevoie, să ai și parte.

Toate bune!

...

Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online