...

Advanced search

Te uiți ca absolventul la diplomă nouă?

12-07-2019 Date Statistice
...

Hai azi să vorbim despre absolut.

El există.

Există în această lume lucruri imuabile, transcedentale, lucruri care nu se schimbă niciodată, rămân constante dincolo de trecerea timpului.

Unii identifică absolutul într-o entitate divină, unii în gravitație, alții în permanența unui președinte, etc.

Printre mostrele de absolut cele mai dragi mie (și mai aproape de suflet) se găsește fața de absolvent. Orice absolvent. Observă și tu, fața de absolvent e aceeași indiferent dacă e vorba de absolvirea liceului, a licenței sau a masteratului.

Important este să știi că vorbim despre absolventul care deja are diploma în mână, cel care deja a absolvit, nu abia urmează să o facă.

Adu-ți aminte de fața aia ușor palidă, deși teoretic fericită, cu un grad moderat de tembelism imprimat pe ea și cu privire foarte prost focalizată care întreabă fără să vorbească: Și acum... ce naiba fac? Ce urmează?. Aia-i fața de absolvent.

Am avut-o eu, ai avut-o tu, o au mulți chiar în acest moment.

Pentru cei mulți am un răspuns: Orice. Orice poate să urmeze și orice poți să faci.

Cum? Când lumea mi-e deschisă a privi gândești că pot, ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot? întreba aproape retoric Baiazid în Scrisoarea a III-a. Tu nu ești Baiazid, tu ești Absolvid. Pune-ți aceeași întrebare, dar înlocuiește Aliotmanul cu viitoru-mi, iar ciot cu diplomă. Tu chiar ai lumea deschisă-n față, mai ales azi. Lui Baiazid i-a stat în față Mircea, ție-ți stă în față poate doar ancorarea teoretică într-un document care certifică sau nu o pregătire.

Cât de frumos a spus-o psihologul, clinicianul și autorul Jordan Peterson, vorbind (https://www.youtube.com/watch?v=bGf88Cd5e6E) despre unele universități: they rob your future self while allowing you to pretend that you have an identity (îți prădează viitorul permițându-ți să pretinzi că ai o identitate).

În poezie țineam cu Mircea. Aici țin cu tine.

Dacă îți place ce ai studiat în facultate, e fantastic, bravo, lucrează (asta dacă nu te tentează un nou ciclu de studii, cum s-a întâmplat cu ’nea mandea, că așa am ajuns eu la master) în domeniul ales, cu atât mai bine pentru tine. Dacă totuși simți că treaba aia pe care o numești teză de licență nu este o emanație a sufletului tău, atunci nu ezita să te apuci de ceea ce-ți place, dacă ai identificat, firește, ceea ce-ți place. Anii petrecuți în facultate nu au trecut în zadar, oricum ai învățat niște lucruri, ai trăit niște experiențe asezonate cu emoții, oricum te-ai metamorfozat. Eu, spre exemplu, n-am făcut o clipă jurnalism la facultate, dar mediul de acolo, studiile de acolo (științe politice, relații umane și comunicare) m-au format, sunt parte din ceea ce sunt eu în acest moment.

În aceeași ordine de idei, dacă ai terminat liceul, e natural să n-ai habar ce-i cu viața ta, ai 18 ani. Ia-ți măcar ceva aproximativ congruent cu pasiunea ta sau cu ceea la ce ai observat că te descurci mai binișor în școală.

Ultimul sondaj făcut de Magenta Consulting spune că 79% dintre cei care au mișunat pe la Târgul de Cariere au un job care corespunde specializării academice. Foarte bine! Dacă cifrele totuși ar fi fost mai mici, n-ar fi fost nicio tragedie, și asta din două motive mari și lățoase:

  1. Dacă descoperi ce-ți place și faci treaba respectivă cu pasiune, licăr în priviri și elan creativ, ai să prinzi detaliile tehnice din mers și ai să fii bun, foarte bun, până la cel mai bun, indiferent de ce scrie pe diploma ta.
  2. Multe companii cum ar fi, de exemplu, Kivork, Jivy Group, Cedacri International, Studio Moderna – și astea-s doar cele la care am fost eu personal pentru interviuri și documentare – oferă traininguri și instruire pentru angajați, unii dintre aceștia putând veni cu experiență nulă, evoluând pe parcurs.

Dacă ești în căutare de job doar, numai și exclusiv pentru bani și nu-ți place caracterul său câtuși de puțin, atunci hei, psssst, n-ai să fii niciodată fericit (închipuie-ți că-ți șoptesc asta la ureche, asta-i imaginea din capul meu) la locul de muncă indiferent de studii, instituții, documente, note și lauri.

Acum baftă. Locuri de muncă sunt, lucruri noi și frumoase de făcut tot sunt. Hai, ieși, du-te și savurează-ți potențialul.

Have fun, Forest, have fun !

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online