...

Advanced search

Stimat jobist, ai cuvântul...sau nu-l ai...

16-01-2020 Pentru aplicanți
...

Se caută bla-blari iscusiți!

Mai mult decât un anunț, e o realitate HR-istă descrisă de Monster .

Tot mai mulți angajatori, pare-se, caută oameni care pot vorbi, care ar putea, la o adică și-o nevoie, să împletească un discurs public. Ciceroizi le-aș spune.

În topul preferințelor și rigorilor managerilor, abilitățile discursive ar depăși ca importanță chiar și gândirea critică, spiritul de echipă sau eticitatea deciziilor, potrivit unui studiu citat de Monster.

Câtă introducere pentru ideea că e bine să poți vorbi...

În fine, e bine să poți vorbi și, dacă deja poți sau ajungi să poți, ai șanse mai mari să fii angajat și să ai un salariu mai mare.

Vine partea practică acum. Cum faci să ai un discurs bun în fața unui public?

O spun cu toată asumarea, am trăit-o și am testat-o: în primul rând, dincolo de toate strategiile tehnice, de echilibrare rațională a verbalului cu nonverbalul și paraverbalul, dincolo de edificări de zen­-uri prin respirație, trebuie, categoric, invariabil, să crezi în ceea ce spui! Trebuie să crezi și să simți ceea ce spui.

Acuma... la un semn deschisă-i calea și se-apropie Monster (flagelul eminescian încă se mai vârcolește în minte). Monster se apropie cu sfaturi tehnice, deloc neimportante, de altfel.

Așadar!

 • Transformă-ți automatismele cognitive negative în afirmații pozitive.
  Nu știu ce să spun se poate preface în Știu ce să spun. Simplu! Nu, glumesc, nu e simplu. Cu toate astea, senzația panicogenă că nu știi ce să spui și presimțirea că urmează o bâlbâială de zile mari, poate fi atenuată sau chiar înlocuită de certitudinea că ai câteva chestii pe care știi sigur că trebuie să le spui, câteva elemente pe care sigur le vei accentua sau cel puțin le vei aduce în discuție. Având pilonii de bază ai alocuțiunii, restul – până și glumele spontane, contextuale – se poate naște din mers.
 • Filmează-te!
  Să ai un speech tape nu e numaidecât rușinos. Nu vei fi șantajat sau amenințat cu publicarea sa decât dacă e o veritabilă urgie orală. În rest, imprimarea propriului discurs îți permite să-ți poți anliza prestația și să vezi ce e de îmbunătățit sau menținut.
 • Cere feedback.
  Ai mare grijă, însă, la cine te adresezi în perspectiva obținerii sale. Cineva cu adevărat priceput în domeniu ar putea să-ți ofere o critică obiectivă, și nu o apreciere fundamentată și condiționată emoțional.
 • Uită-te la profesioniști.
  Conferințele TED ar putea, spune Monster, să-ți fie utile și să se dovedească niște repere solide în materie.

Încă ceva! De fapt e vorba de acel ceva care înglobează toate aspectele de mai sus. Cunoaște limba română, amice. Pur și simplu cunoaște-ți limba. Citește, notează cuvintele noi, practică formularea gândurilor, a frazelor ample și complexe, îmbunătățind acuitatea exprimării până ajungi la o congruență a gândurilor și cuvintelor, or lucrul ăsta e posibil, foarte dificil, dar posibil, și vai, atât de util și de plăcut, atât pentru tine ca emițător al discursului, cât și pentru cei care te aud.

Toate bune și volubile!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online