...

Advanced search

Șefu’, îndură-te, șefu’!

17-01-2020 Diversitate
...

Dacă simți că ai suficientă tărie cât să cunoști adevărata cruzime a realității, ai să realizezi că nu doar amicii și Anonim-ul nu te prea înțeleg.

Uneori, nici măcar șeful, acest joba mater cu care intri în contact zilnic și care ar putea, teoretic, să-ți administreze o mângâiere pe creștetul profesional, nici măcar el se întâmplă să nu înțeleagă în termenii cei mai exacți cam ce naiba faci tu în companie și la ce bun te-ar mai ține în ea.

TheMuse  spune că nu trebuie din start să-ți lași emoțiile rănite să te conducă și să-ți consideri managerul o bestie. S-ar putea – sugerează sursa – ca șeful tău să nu fi fost vreodată exact pe poziția pe care ești tu și, în consecință, să nu fie perfect conectat la caracterul, cerințele și indicatorii de performanță ai muncii tale. Poate omul vrea să știe ce faci, vrea să te poată ajuta, vrea să te poată face să te simți valoros, dar efectiv nu știe cum. Sau poate că nu. De asta urmează să-ți dai seama.

Forbes  oferă câteva indicii care ți-ar da de înțeles că șeful tău nu știe și nu înțelege ce faci:

 • Nu pune întrebări;
 • Se bazează pe părerile altora în abordările și deciziile în raport cu tine;
 • Nu poate purta o discuție despre activitatea ta, oferind idei sau evaluări;

La etapa asta ai înțeles că șeful tău nu se prea pricepe. TheMuse sugerează că aspectul cel mai important în toată treaba asta este predispunerea sa emoțională: nu se pricepe deși ar vrea, sau nu se pricepe și nici nu-i pasă de asta sau de tine?

Ai putea să vezi cum reacționează în câteva situații și să tragi concluzii.

 • Cere-i ajutorul într-o situație sau alta, dar fă-o corect și non-invaziv, respectându-i timpul, spațiul și dreptul la o beregată intactă.
  Dacă se va arăta interesat, va pune vreo câteva întrebări și se va încrunta un pic în încercarea de a înțelege, e semn bun.
  Dacă te expediază și te încurajează să-ți faci lucrul așa cum știi tu mai bine, sunt mari șansele ca șeful tău să aibă treburi mai importante, cum ar fi scărpinatul undeva și, cel mai probabil, nu-i pasă.
 • Înțelege obiectivele de ansamblu ale companiei, participă la îndeplinirea lor, formulează în termeni exacți aportul tău la misiunea comună, arată-i șefului tău raportul și rezultatele obținute (alegi singur dacă zâmbești mândru sau nu în timp ce o faci) sau îți rogi tovarășii de rufet să-ți fie ambasadori și avocați de ocazie și să spună șefului că ești o bucată de aur pur.
  Dacă nici realizările nu-l sensibilizează, atunci poți să-ți pândești șeful la baie și să fii atent ce iese la iveală când își scoate masca umană: monstru, leviatan, balaur, hidră, toate sunt variante posibile.

Având la îndemnână dovezile obiective ale impasibilității Bossiei Sale, nu-ți rămâne decât, fie să speri – ca într-o relație de cuplu toxică și cu grave erori de atașament – că se va schimba brusc într-o dimineață, sau să pleci, în cazul în care vrei să fii înțeles și prețuit, pornind, totuși, de la premisa că ai bunul simț să ceri să fii prețuit doar atunci când ai pentru ce să fii prețuit.

Să trăiești.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online