...

Advanced search

Oameni și joburi neluate. Motive neordinare pentru respingerea candidaților.

09-02-2021 Interviul de angajare
...

Salut, iubitor și plătitor de impozite care ești!

Există oameni care au joburi. Există oameni care n-au joburi. Printre cei care n-au joburi, există oameni care nu vor joburi și există oameni care au avut joburi, dar nu le-au luat. Printre cei care au vrut joburi, dar nu le-au luat, există oameni care nu le-au luat din motive standard – nepotrivire de valori, dezacord la stabilirea salariului, pregătire insuficientă, CV necorespunzător realității etc – și există oameni care nu le-au luat din motive nestandard.

În anumite cercuri emoționale, motivele nestandard sunt numite motive dubioase, ciudate, nenormale și Doamne ferește.

Ei bine, azi trecem în revistă câteva, din experiențele oamenilor.

Și-a sărat mâncarea înainte să o guste.
Denotând, aparent, înclinația spre a lua decizii negândite plenar și în absența tuturor datelor problemei, săratul mâncării înainte de a fi gustată a fost motivul pentru care un tip – comunică The Ladders – a rămas neangajat după ce, alături de contracandidatul său, a fost scos la cină de către angajator.

A răspuns ca-n rubrica FAQ (Frequently Asked Questions, adică Întrebări Puse Frecvent).
Un ins a fost respins din cauză că, în cadrul interviului de angajare, a răspuns aproape exact ca în secțiunea online unde oamenii se informează, primind răspunsuri la cele mai comune întrebări în materie. Într-un final, s-a dovedit că individul în cauză era tocmai autorul răspunsurilor din secțiunea FAQ, ceea ce înseamnă că nu a copiat nimic de la nimeni, ci efectiv a răspuns așa cum știa mai bine la niște întrebări la care a răspuns la fel și cu altă ocazie, ceea ce, printre altele, e un semn de credibilitate, dar oricum angajat n-a fost.

Angajatorul n-a vrut să insulte.
Unui alt ins, angajatorul i-a comunicat că nu a vrut să-l insulte, făcându-i o ofertă de job...
În vreme ce cei de la The Ladders constată ironici că o ofertă de job chiar insultă un om, noi ne întrebăm mai curând despre ce job era vorba.

Purta blugi.
„Vestimentația inadecvată” a fost motivul invocat de un angajator. Toate bune și frumoase și firești, până în momentul când aflăm că omul care candida a venit la interviu îmbrăcat în blugi, la o companie care producea blugi.
Poate candida pentru un post administrativ, asta ar justifica întrucâtva decizia, deși nu în totalitate. Poate, totuși, pur și simplu l-au mințit neinspirat.

Lipsa experienței mai îndelungate decât viața domeniului însuși.
Există declarații și mărturii că există oameni care cer experiență în Social Media Marketing, însumând ani mai mulți decât durata de viață a platformelor Facebook sau Twitter. Jos pălăria.

Am sondat și noi terenul și iată că, pare-se:

Veaceslav n-a fost angajat din motiv că avea părul prea lung.

Aliona a fost refuzată din motiv că avea culoarea pielii prea închisă, pățanie întâmplată în Coreea de Sud.

Victor n-a fost angajat ca agent imobiliar din motiv că, la douăzeci de ani, ar fi pălit în raport cu altcineva care, la 18 ani, avea mașină, apartament și bani.

Laura avea un mic și plăpând accent nefranțuzesc și, candidând în Franța pentru un post de consilier la serviciul „clienți”, ăsta a fost motivul pentru care n-a fost luată.

Diana a greșit pronunția denumirii firmei, la interviu.

Oxana a fost respinsă din cauza dizabilităților locomotorii, într-o funcție în care, din câte se pare, dizabilitățile respective nu reprezentau o problemă de funcționalitate.

Marcellei i s-a spus că e supracalificată și că obținerea jobului ar constitui un soi de retrogradare profesională.

Asta am colectat pentru ziua de azi, amice. Mai ai ceva de adăugat?

Și încă ceva. În lumina articolului de azi, nu-ți putem recomanda decât să fii firesc, să fii tu și să nu minți. Vezi bine, dacă au a nu te lua, motive se găsesc.

Succes!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
7
2
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online