...

Advanced search

O întrebare, boss...

11-12-2019 Pentru aplicanți
...

 

Mare, mare năpastă atitudinală pe capul multor oameni care își caută de muncă!

Poate din stimă de sine scăzută, educată metodic în familie, poate din modestie și cumsecădenie la graniță cu prostia, poate dintr-un istoric sentiment de inferioritate sau poate din cu totul alte motive cu mult mai nobile și mai demne de atât, mulți văd în angajator un fel de zeu.

La angajare, zeul ăsta nu te ia pentru că ai fi o piesă potrivită în mecanismul de lucru, un om care, prin calitățile și talentele sale, îmbogățește compania și participă la dezvoltarea sa. La angajare, zeul ăsta se îndură de tine, se îndură și-ți face o favoare că te angajează, deși ești o mizerie umană și El știe asta pentru că este evident, iar tu, plebeu ordinar și javră declasată, să faci bine să fii recunoscător zeului pentru coeficientul milostiveniei sale, să-ți apleci bibilica muritoare și să nu emiți vreo pretenție.

După angajare, zeul te face să plătești, întru veșnică recunoștință, pentru binecuvântarea pe care ți-a dat-o angajându-te – ici  o reținere peste program, colo niște responsabilități care n-au treabă cu fișa ta de post, unde și unde un abuz de putere, dar na, cine nu mai comite derapaje din când în când pe-acolo prin Panteon...?

Tu te stingi pe picioare, ajungi obosit acasă, mai plângi pe alocuri, mai dai un picior în ușă, mai cerți un suflet care nu ți-a greșit cu nimic, adopți vreo două vicii pseudocompensatoare, și mergi a doua zi la job, în lăcașul zeului și-ți reiei crucea (de care uneori mai înjuri, dar asta e) și ți-o duci resemnat și umil mai departe.

Pentru a preveni scenariul ăsta sau altele similare, e nevoie ca, încă din zorii contactului cu zeii, să realizezi că nimeni nu-ți face o favoare angajându-te. Dacă nu erai bun, luau pe altcineva. Dacă nu aveau nevoie de nimeni, nu luau pe nimeni. Nimeni n-avea prea mulți bani și s-a gândit că n-ar fi rău să mai piardă din ei pe un salariu în plus.

Așadar, atunci când mergi la interviul de angajare, după ce ai răspuns la întrebări și ai confirmat informațiile din CV, pune, la rândul tău, întrebări. Vezi dacă-ți convine ce ți se oferă, încearcă să înțelegi dacă te vei simți bine la noul job și daă-ți seama, în fond, unde ai nimerit.

Glassdoor și Thebalancecareerss își coroborează eforturile și-ți oferă idei de întrebări pe care să le pui angajatorului, în momentul interviului.

 • Care este lucrul care dumneavoastră vă place cel mai mult muncind aici?
 • Care credeți dumneavoastră că sunt cele mai mari provocări ale acestui job?
 • Ce ar însemna succesul în postul pentru care candidez, și cum este el măsurat?
 • Ce responsabilități zilnice presupune postul?
 • În ce măsură lucrul presupune rămânere peste program?
 • Care sunt valoriile companiei și ce trebuie să aibă un angajat ca să fie racordat la ele?
 • Câți oameni lucrează în departament?
 • Care sunt perspectivele de creștere și avansare?
 • De ce e liber postul pe care mi-l oferiți?
 • Când aș putea avea un răspuns de la dumneavoastră?
 • Care e cel mai mare avantaj al lucrului în companie?
 • E ceva ce vă face ezitant sau suspicios în legătură cu candidatura mea?
 • Aveți contract cu jobs.diez?

Pssst, pe ultima am pus-o așa, de la mine, dar nu-mi zice că nu ți-ar putea fi câștigată simpatia dacă ai auzi despre noi, acolo, în discuție.

Dacă sunt alte lucruri care te interesează, apropo, în legătură cu jobul, și despre care simți că, dacă nu întrebi, te vei autoflagela și-ți vei imputa frică sau lașitate după sau vei pleca de la locul faptei cu inima îndoită, nu ezita. Întreabă, clarifică, spune ce vrei și ce te doare, or ceea ce încercați să obțineți acolo, tu și angajatorului, este un contract reciproc avantajos. Reciproc, auzi?

Spor!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online