...

Advanced search

Noi schimbări în Codul Muncii

03-03-2020 Ce spune Legea
...

Te salutăm, onorabil jobostar.

După ce te salutăm cum se cuvine, te anunțăm:

Dacă nu ai o simpatie aparte pentru capra vecinului, Guvernul îți asigură șansa să te bucuri de necazurile ei (nu, nu nescriindu-i vecinului mesaj despre Corona Virus, în timp ce ție îți scrie).

Cu nici o săptămână în urmă, Guvernul republicii noastre comune a aprobat – potrivit Bizlaw  – câteva modificări la Codul Muncii, printre care includerea dreptului angajatorului, adică a șefului organizației, instituției, firmei etc, de a transfera anumite zile de lucru și de odihnă pentru alte date din calendar.

S-ar putea, deci, ca, într-o zi frumoasă de primăvară, să te trezești dimineața și să-ți suni vecinul ca să-i urezi spor la muncă, iar tu să te culci liniștit înapoi (Jobs.diez nu încurajează animozitățile între vecini, dar năravu-i nărav, se întâmplă). Pe de altă parte, însă, fii sigur că vecinul va avea ocazia să facă la fel într-o altă zi, or numărul zilelor de lucru și de odihnă urmează să rămână oricum constant.

O altă modificare presupune posibilitatea ca, în contractele de muncă individuale sau colective, să fie prevăzută compensarea orelor suplimentare cu ore libere (ai lucrat cu zece ore peste program, cumulat – ai dreptul să-ți iei zece ore libere).
Atenție, însă! E vorba de posibilitate și nu de obligativitate, așa că e de datoria ta să insiști asupra acestei prevederi atunci când semnezi contractul.

Încă una!

Vrei să adopți un copil? Ai dreptul să-ți iei concediu neplătit (ne-plă-tit, fără bani) de până la 90 de zile.

Modificare privitoare la programul flexibil de muncă!
Stai liniștit, lasă șampania sub masă, noi am mai vorbit despre treaba asta. Nici de data asta, modificarea nu are o față prea concretă, presupunând asigurarea posibilității de aplicare a programelor flexibile de muncă.

În plus, ar deveni posibil transferul angajatului – cu acordul scris al acestuia – la o altă muncă din cadrul aceleiași unități pentru un termen de o lună, cu posibilitatea prelungirii sale până la un an, cu păstrarea locului de muncă de bază.

Alte modificări – spune Bizlaw – țin de concretizarea și îmbunătățirea conținutului normativ al unor norme juridice și asigurarea aplicării corecte și uniforme a prevederilor Codului muncii și presupun și aducerea în concordanță a unor prevederi din Codul muncii cu prevederile Codului educației.

Spor la muncă, trăi-i-ar codurile.

Pe mâine.

...

Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online