...

Advanced search

Mituri despre primul job

19-11-2019 Pentru aplicanți
...

Așa cum studenții pretind că se apucă de învățat de luni (șmecherii nu prea specifică a câta luni din ce an) și cum cei cu planuri pentru vacanța de vară spun că se apucă de sport din aprilie, așa sunt mulți care pretind că de la anul își găsesc de lucru.

Având în vedere că „la anul” nu-i chiar atât de departe, ar fi cazul să începem a le da mici șuturi amicale scumpilor noștri temerari care, mânați de entuziasm, disperare sau de părinți vor păși întâia oară pe magicul tărâm ContribuabiLand.

Oricât ne-am dori să le păstrăm moralul sus și cheful tare, e nevoie totuși să păstrăm contactul cu realitatea, iar unele dintre cele mai răspândite crezuri false și mituri despre prima angajare trebuie spulberate cât mai curând pentru ca șocul mai bine să fie scurt și dureros acum, decât să ia forma, mai târziu, a unei dezamăgiri întinse pe nu se știe cât timp. Începem.

Primul lucru pe care trebuie să-l știi, așadar, stimat viitor boboc profesional, este că sunt foarte mici (și când spun „foarte mici”, am în vedere „FOARTE mici”) să devii milionar după prima lună de muncă. Noi știm că-ți place de Elon Musk, da, zâmbetul lui Bill Gates îl găsești seducător și postezi citate de-ale lui Steve Jobs pe Facebook din când în când, dar asta nu rezolvă treaba, așa că, cel puțin din acest motiv, alege-ți un job care măcar cât de cât să-ți placă și care să-ți mobilizeze talentele.

Al doilea lucru de știut – croșeul de dreapta de data asta, care va durea nu mai puțin – este că nu vei sări peste treptele ierarhice ca o căprioară peste fragi și pâlcuri de iarbă, ajungând șef sau măcar o zare de șefuleț în timp record. S-ar putea să îți ia ceva timp până să fii promovat, tu doar trebuie să veghezi asupra corelării deciziilor de promovare sau nepromovare cu meritele și eficiența ta și să-ți aperi drepturile dacă le vezi încălcate și, la fel de obiectiv, să-ți aperi valoarea și punctul de vedere, prevenind abuzul de putere sau de altă natură.

Acum șterge-ți lacrimile și sus capul! Nu-i totul chiar atât de grav și trist, or tot Myamcat sugerează că e cât se poate de greșită impresia că, odată cu luarea în primire a jobului, se încheie definitiv și pe vecie distracția și starea de bine. Personalitatea ta rămâne aceeași în esență și e bine să fie înmuiată din când în când, în mediile în care se simte bine. În plus, se prea poate ca, ajungând la job, să-ți găsit chiar și noi parteneri de distracție!

Încă un mit spune că îți vei detesta efectiv primul job. Nu în mod obligatoriu! Da, te va scoate din lâncezeală, imprimându-ți niște responsbilitate, simțul angajamentului, iar dacă astea sunt lucruri de detestat, atunci îți doresc un șef de trei ori mai sever (nu abuziv) ca să te scuture cât mai rapid și să-ți amintească în ce lume trăiești.

Și încă ceva... așa cum facultatea pe care ți-o alegi nu garantează nimic în legătură cu viitorul tău, nici primul job nu e un factor de predicție pentru ceea ce vei fi sau deveni în plan profesional. Te poți oricând reinventa, redescoperi și revalorifica și nu e deloc musai să te ții scai de un domeniu de activitate doar pentru că la un moment dat n-ai avut alternativă, perspicacitate sau imaginație.

În rest, mult spor și grijă de tine.

Noi îți suntem alături.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online