...

Advanced search

Lucrăm, dar în schimb...

03-12-2019 Pentru aplicanți
...

Tu ai învățat vreodată la școală în schimbul doi?

Părea oarecum un soi de urgie. Adică pentru mai toți, școala era o treabă indezirabilă în virtutea statutului ei însuși de imperativ zilnic, așa că, decât să amân inevitabilul până la amiază, mai bine scăpam de dimineață și respiram ușor după. Mă rog, respiram ușor dacă nu gâfâiam deja dn cauza temelor. În orice caz, părea foarte trist să înveți în schimbul doi, poate și din cauză că seara majoritatea copiilor erau afară pe când tu învățai, iar ziua, când puteai ieși la joacă, n-aveai cu cine.

Ei bine, istoria se repetă, viața are caracter ciclic și aceleași probleme pot apărea în epoca profesională, or, în funcție de menirea pe care o îmbrățișezi și de sensul pe care-l dai trezirii, ai putea să ajungi să lucrezi chiar și în trei schimburi, primul fiind cel clasic (8:00 – 16:00, 9:00 – 17:00, 10:00 – 18:00, cu mici eventuale variații conjuncturale), al doilea fiind de pe la 17:00 până la 01:00, iar al treilea de pe la miezul nopții până pe la opt dimineața.

Indiferent în ce schimb lucrezi, se vor găsi organisme care să aibă de obiectat că lucrezi anume atunci.

În schimbul întâi, se vor supăra pe tine colegii de trafic și cei cărora nu le cedezi locul în transport (cele...?).

În schimbul doi, exact aceiași oameni s-ar putea supăra pe tine, pentru că ei deja vin de la muncă și tot n-au loc, nici pe stradă, nici pe scaun.

Dacă ești în schimbul trei, îți vor reproșa liliecii că le faci concurență, te vor huli bufnițele și cei dragi îți vor spune că nu te odihnești suficient.

Așadar, dacă îți alegi vreun schimb doar din considerente de armonizare socială, mereu vor fi probleme. Sunt, însă, alți factori care ar putea să-ți determine deciziile în sensul ăsta.

Lucrând în alte schimburi decât în cel standard, în care lucrează cea mai mare parte din populație, poți face cumpărături când sunt puțini oameni, poți în general să vezi puțini oameni, ceea ce-i un avantaj mai ales dacă nu tare-i agreezi în jurul tău, sau poți evita orele de vârf și nervii aferenți, dacă ieși din casă puțin mai devreme – ca să evităm prorocirea de mai sus – decât o fac cei care pleacă acasă din schimbul întâi.

Dezavantajele, însă, există și ele, indiferent de schimbul ales. Mai ales în schimbul trei, cel de noapte, există riscuri – atenționează Thebalancecareers.com  – de natură sanitară, medicală, deloc de neglijat: probleme de sănătate mintală, probleme de metabolism și gastrointestinale, ulcer, afecțiuni ale inimii, obezitate și, în plus, un risc sporit de accidente de muncă.

Dacă ești pregătit să-ți asumi – conchide Thebalancecareers – toate riscurile și vrei să lucrezi într-un domeniu care presupune lucrul în mai multe schimburi, atunci alegerea îți aparține.

Cauți un job în ture? Iată cîteva recomandări din partea noastră.

Operator Call-Centru
Manager lucru cu clienții 
Operator call centru la Studio Moderna
Lectori practicieni în Design Interior

Jobs.diez fie cu tine. Spor la treabă!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online