...

Advanced search

Joburi care odinioară n-aveau nici loc nici sens

18-11-2019 Diversitate
...

În ajunul anului 2020, îți urez sănătate, fericire și spasme ușor de îndurat la gândul că „douăzeci de ani în urmă” nu înseamnă deloc anii 80 ai secolului trecut.

Acum două decenii noi deja cochetam cu primele sfârșituri ale lumii și primul joc GTA exista deja de doi ani.

Acum douăzeci de ani noi nu ne uitam ca obsedații la telefonul nostru fix, cu disc, făcându-ne prieteni și privind meciuri de fotbal cu ajutorul lui, nu-i purtam receptorul în buzunar, verificându-l la fiecare cinci minute și nu ne spuneau părinții să nu ne mai holbăm atâta la el. Noi nici n-o făcem, de altfel, că nici n-aveai la ce te holba. Telefonul de atunci nu era ce este azi, o cutiuță fermecată care ne deschide o lume informațională în față. De fapt, nici azi n-avea să fie ceea ce este dacă nu ar exista oameni care în permanență să actualizeze, să colecteze, să inventeze și să administreze.

Timpurile noi nasc nevoi noi, iar nevoile noi, de regulă, nasc joburi noi, iar jobul de dezvoltator de aplicații mobile este unul dintre multele racordate la rigorile epocii și care acum două decade n-ar fi avut niciun sens, sau ar fi avut cel mult unul foarte restrâns.

Un job care ar fi sunat poate și mai ciudat, sugerează Glassdoor.com, este cel de Cloud Architect, în traducere literală Arhitect de Nor. Modelul Cloud de proiectare și organizare informatică, solicitat de multe afaceri la ziua de azi, are nevoie de specialiști și... arhitecți, care, apropo, au o medie salarială de 142000 de dolari pe an.

Analistul SEO (OMC ar fi în română – Optimizare Motor de Căutare), cel care face căutarea pe net mai eficientă, n-ar fi avut nici el ce căuta pe piața muncii acum ceva tmip, dar iată-l prezent, având în jur de 55000 de dolari salariu anual.

Evanghelistul dezvoltator (tare faină denumire, nu?) putea fi, acum douăzeci de ani, cel mult evanghelist simplu. Tipul pleacă din loc în loc și propovăduiește utilizarea unei tehnologii, îmbrățișarea alteia, dezvoltarea celei de-a treia și ridică (asta dacă nu-l trage înapoi la pământ) un salariu de vreo 115000 de dolari.

Moderatorul de content are grijă ca ceea ce produce un utilizator să fie și să rămână în acord cu standardele companiei (uneori mai și cenzurează aiurea, dar ce să-i faci...) și, ca și ceilalți fârtați de mai sus, n-ar fi fost pomenibil acum vreo douăzeci de ani.

Dailyinfographic.com mai spune și despre operatorul de dronă că n-ar fi avut ce face în trecut, așa cum noi toți am fost un soi de operatori neprofesioniști de dronă, singurele drone de pe-atunci fiind zmeii de hârtie.

Managerul de Social Media este cel care nu exista dacă nu exista Social Media, iar așa cum Social Media există, există și managerul de Social Media, clar? Ăsta gestionează paginile de Facebook și de alte canale ale brandurilor, și bine face.

Dacă articole fără de redactor încă nu pot exista (chiar mulțumesc pe această cale), păi mașini fără de șofer pot exista, iar inginerul pe automobile fără șofer este plătit, în medie, cu 233000 de dolari anual pentru ca să proiecteze mașini cât mai fiabile, cât mai faine și evident, cât mai fără șofer.

Asta-i, deci, situația, în ajun de an 2020, însă tu ce predicții ai? Ce anticipezi? La ce alte joburi se vor referi copiii sau nepoții tăi scriind articole la aceeași temă?

Dar ei vor scrie...? se va mai practica scrisul prin 2050...?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online