...

Advanced search

Job, strâmbat din nas și tactici de seducție

12-06-2020 Diversitate
...

Când ești sincer îndrăgostit – spune Michel Houellebecq în cartea sa „Posibilitatea unei insule” – singura șansă de supraviețuire este să i-o ascunzi femeii iubite, să simulezi detașarea, în orice împrejurare... iubirea te face slab, iar cel mai slab din cuplu este oprimat, torturat și finalmente ucis de celălalt, care, la rându-i, oprimă, torturează și ucide fără rea intenție, fără măcar să simtă plăcere, cu o totală indiferență.

Iubirea se transformă aici într-un cazinou pervers cu jocuri ale minții, și este redusă, în momentul punerii ei în scenă, la un raport de putere, la o relație „vânător-vânat”, „boier arogant-cerșetor”, iar marele risc în cazul unei asemenea viziuni este improbabilitatea reciprocității și a unei relații autentice, în condițiile în care mereu doar unul poate să vrea, reacția celuilalt fiind automat respingerea și umilirea, și dacă tot – în spiritul aceleiași filosofii – iubirea nu produce decât învingători și învinși, atunci tot ce poți face tu mai bun este să-ți amâni pe cât poți înfrângerea, simulând și mințind, dacă nu chiar să-ți asiguri victoria, în cazul în care celălalt cedează primul.

E interesant că aceeași logică poate guverna comportamente și în sens profesional, atunci când cei doi potențiali parteneri – angajatul și angajatorul – intră în competiția seducției reciproce.

Merită oare, și în acest caz, să afișezi indiferență? Merită să pretinzi, atunci când vrei un job, că de fapt nu ai nevoie de el?

Și da și nu, transmite 20sFinances , oferind argumente.

Pe de o parte, atunci când nu țopăi surescitat la prima ofertă și te arăți reținut în legătură cu acceptarea ei, sugerezi că ai mai multe opțiuni și că ai deci de unde alege și nu ești disperat.

Reținerea și cumpătarea ar mai putea să facă angajatorul să mărească oferta, să crească remunerarea, presupunând că, în plan profesional, dragostea trece prin portofel, dacă nu chiar și prin stomac – așa cum postulează vorba clasică – dacă te lași ușor cucerit de bonuri de masă.

În plus, să spui că vrei să cântărești întâi toate opțiunile, după care să iei o decizie, denotă discernământ și raționalitate.

Pe de altă parte, reticența poate face angajatorul să creadă că nu ești chiar atât de interesat de jobul pentru care candidezi și ești mai mult o năpârcă mercantilă.

Indiferent ce strategie alegi, amice – fie că preferi să fii o principesă jobiană curtabilă sau un tip deschis și entuziast din prima, – noi îți urăm ca, odată intrat în relație, să fii responsabil și fidel.

Toate bune și frumoase!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
8
3
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online