...

Advanced search

Fraze de făcut colegii fericiți

01-06-2020 Diversitate
...

Când i-ai spus ultima oară unui coleg că arată bine?

Ok, când i-ai spus ultima oară unui coleg care chiar arată bine că arată bine?

Bine bine, când i-ai spus ultima oară unui coleg care chiar arată bine că arată bine înainte de carantină?

Acordăm o mare atenție componentelor tehnice ale jobului nostru – salariu, orar, sarcini, lucru peste program, instrumente, recuzită etc, și bine facem. Sunt lucruri importante demne de atenția, vigilența și principialitatea noastră, a căror bună gestionare ne face lucrul tolerabil, dacă nu chiar plăcut.

O parte de care suntem însă uneori poate prea supărați, obosiți, lehămetiți sau plictisiți să ne pese, este mediul emoțional în care lucrăm, iar el constituie o dimensiune deloc nesemnificativă a jobului, or probabil te-ai aflat cel puțin o dată într-o încăpere unde domnea ostilitatea, de unde voiai să fugi cât mai curând sau unde T-Rex-ul din tine voia acțiune sau ai fost nevoit să lucrezi, chiar de la distanță, cu oameni care nu-ți plăceau numaidecât.

Am mai discutat noi la un moment dat despre atmosfera plăcută  de la job și despre felul în care o construim.

Azi însă avem în vizor exclusiv relațiile interumane și modul de încălzire a lor.

TheLadders oferă listă cu lucruri pe care oamenilor le place să le audă și care i-ar face poate mai fericiți, iar dat fiind că șefii sau colegii tăi uneori anume oameni se dovedesc a fi, ai putea face uz de câteva, cu anumite ocazii.

Precizăm că te îndemnăm să folosești expresiile de mai jos doar în cazul în care simți și crezi cu adevărat în valoarea lor de adevăr, nu te guduri și nu practici corupția orală, spunând chestii dulci de dragul obținerii unor favoruri.

 • Arăți bine sau, ca să nu pară că pretinzi că știi ce-i bine și rău, ce-i frumos și ce-i urât, poți spune îmi place cum arăți;
 • Am văzut asta și mi-am amintit de tine, cu precizarea că îi spui omului ce e asta și te asiguri că nu e ceva care miroase urât și care-ți taie pofta de mâncare;
 • Îți mulțumesc că ești o persoană bună sau, de ce nu, în variantă Bon Jovi, mulțumesc că mă iubești;
 • Îmi este dor de tine sau mi-a fost dor de tine sau mă gândeam la tine. Dacă ți-a zvâcnit vreo glandă lacrimală la faza asta, du-te și fă urgent rost de o îmbrățișare, că ai nevoie;
 • Îmi place energia ta și/sau te admir pentru cutare sau cutare lucru;
 • Când am vorbit ultima oară, mi-ai spus cutare chestie.
  Bănuiesc că nu e nevoie să-ți spun, dar mă asigur: acolo unde e cutare, acolo completezi tu cu obiectul sentimentului sau acțiunii, în funcție de caz.
  Amintirea unei vorbe de-a omului oferă senzația atenției autentice și a grijii;
 • Ți-am urmat sfatul, expresie care bine ar fi să nu fie urmată de aducerea la cunoștință a unei nenorociri;
 • Ce crezi despre cutare trebușoară?
  Recomandare pentru cel întrebat: nu te simți obligat să te storci și să scurgi din tine mărgăritare ale înțelepciunii – chiar dacă ți-a fost dată ocazia de a împărtăși experiențe sau de a formula o opinie – în cazul în care nu știi ce să spui sau nu vrei să o faci;
 • Îmi place cum vezi lumea.
  Ai putea să te asiguri totuși că omul nu e miop, sau ceva de genul. Nu de alta, dar dacă mie cineva mi-ar spune că-i place cum văd eu lumea, nu l-aș crede.

Spunea la un moment dat psihologul Jordan Peterson că, atunci când îți exprimi încrederea în cineva, inviți cea mai bună parte din acel om să se manifeste.

Poate că la fel se întâmplă și în cazul altor lucruri pozitive, frumoase, plăcute – zi-le cum vrei – pe care le spunem oamenilor. Poate.

O zi frumoasă pe potriva ideii – separate de contextul social, sanitar și meteorologic – că vine vara.

Salut.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
2
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online