...

Advanced search

Ești freelancer – fii plătit! Cum îți stabilești prețul?

14-12-2020 Pentru aplicanți
...

Ai decis să fii freelancer/liber profesionist/șomer optimist?

Bravo, noi te susținem.

Ca să fii freelancer, e nevoie, fără doar și poate, de niște calități. Fie e nevoie de talent, pricepere și experiență, fie, în cazul absenței acestora, de multă încredere în sine. Dacă le ai pe toate, e ideal. Cert e că, în orice caz, e nevoie de mult curaj, așa că deja te felicităm dacă ai apucat-o pe calea asta.

Am vrea să te felicităm și pentru felul în care stabilești prețul muncii tale și pentru că ești cu adevărat mulțumit de ceea ce faci, însă nu suntem convinși că e cazul.

S-ar putea să nu știi să pui prețul cuvenit pentru efortul depus, să nu alegi strategia adecvată și, în consecință, să te simți prost în toate sensurile, să fii demotivat, să prestezi departe de nivelul la care ai putea să o faci, și, în cazuri triste, să te lași efectiv de toată treaba asta.

Așadar, cum stabilești prețul pentru lucrul pe care îl faci?

 • Plată pe oră
  Recomandată mai mult în cazul proiectelor cu o durată neclară, nedeterminată, plata pe oră presupune stabilirea unei sume percepute pentru fiecare oră de lucru la proiectul de care te apuci.
  Cunoașterea propriului ritm și a propriei viteze de lucru e crucială pentru evaluarea rentabilității unei asemenea metode de plată.
  Dacă lucrezi încet și metodic, realizarea proiectului va lua mai mult timp și, în consecință, vei fi mai bine plătit.
  Pe de altă parte, dacă lucrezi rapid și eficient, vei fi plătit puțin pentru un lucru care s-ar putea să coste cu mult mai mult, ca întreg.
 • Plata lunară
  Potrivită pentru proiectele de lungă durată și care presupun eforturi dispuse neomogen în timp, plata lunară este ca un salariu pe care-l iei la un job standard – muncești, nu muncești, iei banii.
  Plata lunară îți poate compromite randamentul, mai ales dacă ăsta e singurul proiect în care te angajezi – s-ar putea să aștepți onorariul și să nu depui eforturi susținute pentru a presta o muncă de calitate.
  Sau!
  Dimpotrivă, ai putea lucra din greu, conștiincios, pentru că așa ești tu, iar la finalul lunii să te simți neremunerat corespunzător, caz în care îți sugerăm cea de-a treia metodă de plată.
 • Plata pe proiect
  Asta e cea mai bună metodă de plată, este cea mai fidelă și racordată la eficiența și potențialul tău, dar apelează la ea numai și numai în cazul în care îți cunoști bine capacitățile, talentele, ritmul și valoarea și poți estima efortul pe care urmează să-l depui, or altfel riști să fii teribil de frustrat evaluând greșit proiectul în care decizi să te implici.
  Riști să muncești cu mult mai mult decât ai crezut inițial că o vei face, așa că fii atent.
 • Plata proporțională cu profitul clientului
  Riscantă, firește, dar promițătoare în cazul proiectelor mari, cu clienți înstăriți care lansează proiecte de amploare și care sunt suficient de onești încât să nu declare venituri mai mici decât cele reale, plata proporțională cu venitul clientului presupune perceperea unei cote din profitul clientului tău de pe urma lucrului prestat de tine.
  Poate aduce mai mult decât te-ai așteptat, dar poate aduce și mai puțin decât te-ai așteptat, așa că ai grijă cum alegi clientul aici.

În plus, disponibilitatea financiară a clientului este unul dintre criteriile de care îți este recomandat să ții cont atunci când stabilești un preț, indiferent de metoda de plată. Vezi cât și dacă poate da. Poate ai crede că e imoral să faci asta, dar nu e. Există clienți care sunt dispuși să dea mult și care, dacă ceri o plată mult prea mică, te-ar putea considera efectiv fraier.

Alt criteriu este încă mai subiectiv de atât – îți place de client sau nu?
Simplu. Mai departe, lași intuiția să-și facă treaba.

Apoi mai vine unul – cât de multă calitate imprimi activitatății clientului?
Dacă munca pe care o prestezi este de primă importanță și impactul pe care îl are este capital, atunci remunerarea trebuie să fie corespunzătoare.

Ce spune legea:

Indiferent de cum vei stabili prețul pentru lucrul pe care îl face, nu uita să semnezi un contract.

Articolul 52 din Codul Muncii prevede Clauza de Mobilitate (Codul Muncii publicat pe 29-07-2003 în Monitorul Oficial Nr. 159-162 art. 648, Modificat  LP19 din 11.03.19, MO94-99/15.03.19 art.156; în vigoare 15.03.19), care spune în felul următor: „Prin clauza de mobilitate se permite angajatorului să dispună de o activitate ce nu presupune un loc stabil de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi.” Mai simplu spus, asta înseamnă că poți munci la distanță, adică online. De comun acord cu angajatorul, veți stabili orarul de muncă, orele de lucru și remunerarea. 

Fii atent și citește cu mare grijă toate paginile din contract înainte de a-l semna. Poți opta și pentru semnătura electronică sau semnătura mobilă (din telefon), dacă ai activat acest serviciu la operatorul tău de telefonie mobilă. Dacă nu e posibil, semnează și scanează contractul și insistă să primești și tu un exemplar al acestuia. 

 Legalizează-ți activitatea, dacă preferi să rămâi freelancer 

Dacă nu vrei totuși să depinzi de angajator și preferi să colaborezi cu diferite companii sau pe anumite proiecte, sfatul nostru este să muncești legal. Conform legii, ai 3 posibilități de a o face:

1. Faci o declarație la FISC, ca persoană fizică, și achiți 12% din încasări.
2. Înregistrezi un SRL, ca membru al parcului IT, și achiți un impozit de 7% din încasări.
3. Înregistrezi un SRL și achiți 4% din venit și 6% din dividende.

Amice, te vrem bun, responsabil și motivat să faci ceea ce știi mai bine să faci.

Dă-i bice. Salutare.

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online