...

Advanced search

După fată și răsplată

04-07-2019 Pentru aplicanți
...

 

Caut de lucru seara sau in weekend
Domnișoara 21ani, drăguță

                Nu am modificat absolut nimic, nicio literă, niciun spațiu, niciun diacritic. Așa arată un anunț într-un grup de Facebook. Anunțuri ca acesta sunt multe. Ți se par în regulă? Mie, în principiu, da. Aș vrea, totuși, să discutăm puțin despre asta.

               Cei care poartă în occident numele de social justice warriors (războinici ai dreptății sociale) și pe care eu i-aș numi dreptofili – ei nu atât apără drepturile unora, cât le abuzează sexual pe ale altora – ar adulmeca pe-aici prin anunț niște discriminare. Nu-i clar încă unde și-n ce fel se manifestă ea exact, dar sigur este. Discriminarea este pretutindeni, ea doar trebuie căutată corect.

               Tot discriminare, sexism, și vulgarizare a femeii văd dreptofilii și în anunțurile care caută fete de peste 170 cm în înălțime și cu înfățișare plăcută. Există joburi unde înfățișarea plăcută e un mare atu, dacă nu chiar principalul element aducător de profit? Firește că nu. Mai mult decât atât, există înfățișare plăcută și înfățișare neplăcută? Evident că clar că categoric că nu, lua-v-ar naiba, look at me, I’m a beautiful creature!

               Dacă, totuși, domnișoara drăguță, de 21 de ani, care caută de lucru seara sau în weekend nu a comis vreun act de discriminare în anunțul ei, atunci mai mult decât sigur este o biată victimă neștiutoare care face jocul unui sistem putred și viciat, dominat de brute asupritoare care, nu se știe de ce, nu mai folosesc Gillette de vreo jumate de an încoace. În orice caz, sigur ceva e în neregulă cu anunțul, nu, dreptofili? Ei, dreptofilii! Dreptofilașii! Mda... i-am pierdut...

               Mai sunt dintre cei care spun că nu așa se scrie un anunț de căutare de job, că e nevoie de un CV elaborat, de o scrisoare de intenție, de ceva mai amplu și mai exact formulat. Și aici aș discuta.

               Hai, deci, să discutăm. Așadar,

Caut de lucru seara sau in weekend
Domnișoara 21ani, drăguță

               Să vedem, deci, ce ai putea obține scriind un astfel de anunț. Începem prin a încerca să ne dăm seama – va fi foarte dificil, dar noi totuși o să încercăm să ne dăm seama – ce informație primește angajatorul despre tine din anunțul postat: ești domnișoară , ai 21 de ani , ești disponibilă seara sau în weekend , ești drăguță . Până aici totu-i clar. Ce nu-i clar totuși, este ce poți tu să faci, ce studii ai, câte limbi vorbești, și tot universul tău intelectual. Dacă nu l-ai menționat, probabil el nu contează (nu că nu l-ai avea, Doamne frește, ci pur și simplu nu contează), deci îți cauți un job unde să conteze doar faptul că ești tânără și drăguță. În plus, drăguță – e lesne de înțeles – este cuvântul la care ții cel mai mult din tot anunțul, întrucât e singurul care s-a bucurat de atenția tuturor celor trei diacritice.

               Așadar, tânără drăguță și liberă seara și în weekend care ești, ce-am putea noi să-ți oferim? Hmmm... chelneriță? Iată nu știu. Deși e foarte important ca o chelneriță să arate bine și să fie politicoasă (noi am fost, la rândul nostru, foarte drăguți și am luat în calcul ambele sensuri ale lui drăguță, dat fiind că tu n-ai specificat), o chelneriță trebuie să poată vorbi corect, să aibă câteva grame de fler, să aibă o memorie bunicică, să fie carismatică, mai ales dacă eu sunt un angajator care își respectă afacerea. A, dar dacă vine vreun client străin? Ai să poți vorbi cu el? Deci chelneriță într-un restaurant bun n-ai cum să fii. Într-o bodegă... s-ar putea.

               Unde nu mai contează calitățile intelectuale, ci doar tinerețea și aspectul? A, domnișoară de escortă! Merge? Ce-i drept, pentru asta trebuie să fii foarte drăguță, nu doar drăguță, dar fie, bine, hai, vino la preselecție, intri, te așezi pe canapeaua noastră moale și neagră și aștepți.

               Videochat? Ar fi și asta o treabă, nu? Numai bine prinzi niște disperați seara și în weekend.

               Call-center? Nici vorbă.

               Salon de frumusețe și masaj? Pfff, ai nevoie de calificare tehnică și certificare a ei.

               Hei, mai avem postul de hamal în port, ce zici? De fapt nu... nu știm nimic despre gabaritul tău, despre anduranță și putere.

               Animatoare? Dar poți dansa? Ești suficient de șarmantă? Ah, n-avem de unde ști, or tu ești drăguță, de 21 de ani fără spațiu între „21” și „ani” și ești disponibilă seara și în weekend.

              Ce să facem noi cu tine, fetiță dragă?

              Acuma pe bune, doar nu te așteptai să tresară sute de manageri și directori și să-ți ofere ție postul lor citindu-ți anunțul, nu?

              Dacă poți mai mult, dacă valorezi mai mult, dacă ai un set foarte bine definit și conturat de calități și le poți pune la treabă, atunci scrie despre ele, spune cine și ce ești, nu te aștepta să momești lumea cu drăguță pentru ca abia după asta să-ți desfășori geniul.

              Dacă, însă, într-adevăr tot ce ești tu este drăguță, de 21 de ani și disponibilă seara și în weekend, atunci asumă-ți, scumpete, noianul de oferte cu tot cu gradul lor de noblețe și spor la treabă.

 

...

......

 

......

 

......

*Acest material nu poate fi preluat


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium