...

Advanced search

Dress-code-ul la locul de muncă. Transpirăm în ce vrem noi sau în ce vrea șeful?

22-07-2020 Pentru aplicanți
...

Ca azi, acum patru ani, adică la 22 iulie 2016, în Kuweit a fost înregistrată cea mai înaltă temperatură de pe glob, și omologată ca atare – 54 de grade Celsius.

Nu se știe cum și dacă au ajuns oamenii la lucru în acea zi, or instituțiile ar fi trebuit să lucreze, căci era o zi de vineri (zic instituții și nu organe, căci pe asemenea temperaturi multe organe ar fi tentate să cedeze), dar cu siguranță, măcar din empatie și bun simț, nu-i putem acuza pe cei care au avut ideea sau chiar intenția să meargă efectiv goi la lucru, în speranța de a se vântura.

Decât dacă ai în companie un regulament intern extrem de permisiv, nuditatea la locul de muncă s-ar putea să sfideze niște etichete totuși, lucru întru prevenirea căruia a fost născocit codul vestimentar sau, așa cum îl știu mai mulți, dress-code-ul.

Avem sau nu avem nevoie de dress-code la locul de muncă?

SmallBusiness.chron  spune că ar fi câteva avantaje ale sale, printre care:

  • O impresie bună lăsată clientului;
  • Senzația profesionalismului (cuvântul-cheie – senzația);
  • Limitarea bătăilor de cap ale angajaților, care nu mai trebuie să decidă cu orele ce să îmbrace;

În același timp, e crud și nemilos să pui oamenii să vină la patru ace topite pe caniculă, mai ales în Kuweit.

În plus, cum rămâne cu teoria personalității, potrivit căreia haina completează sau chiar potențează specificul individului? Punem rebelul și creativul să vină cu papionul la grumaz, sufocat, la limita exploziei de tiroidă?

S-ar putea opta mai curând – așa cum tot SmallBusiness.chron sugerează – pentru stabilirea unei limite de jos a decenței, începând de la care oamenii să aibă liberă alegere; o minimă lungime a pantalonilor, o minimă lungime a fustei, un maxim kilometraj al decolteului etc.

A se reține numaidecât, în acest context: Nu tot ce nu-ți place ție e în mod obligatoriu o încălcare, hărțuire sau delict!
Carevasăzică, dacă te-ai îmbrăcat – în limitele admise de regulamentul intern – mai provocator și atragi priviri care nu-ți plac, asumă-ți!
Dacă te-ai îmbrăcat penibil și lumea spune că ești penibil și nu-ți place, asumă-ți!
Dacă te-ai îmbrăcat mult prea solid pentru felul în care te simți pe interior și faci, din dorința de  adaptare, o față constipată și pretins serioasă și lumea râde de tine, asumă-ți!

În rest, țoale fluturânde și chip senin îți urăm!
Toate bune.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
7
0
2

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online