...

Advanced search

 Cum lucrezi având copii acasă

23-04-2020 Diversitate
...

Am fost odată martorul unei scene care poate fi considerată lejer o icoană a neprofesionalismului:

O traineră și-a adus copiii (mici) la trainingul pe care era plătită de către cei prezenți să-l producă. Copiii făceau zarvă, se zbenguiau, o întrerupeau pe vorbitoare, iar ea a justificat totul prin faptul că, în primul rând, ea e mamă.

Copiii nu sunt o scuză pentru neîndeplinirea unor angajamente pe care ți le iei în fața unor oameni. Când e de prestat lucru (cât de jenant e că verbul a fi nu are modul supin, așa-i?) de părinte – ești părinte, când e de lucrat în calitate de profesionist – ești profesionist.

Ei bine, se prea poate să fii nevoit să lucrezi de acasă, mai ales acum. La fel de bine, se prea poate să ai copii.

Cum faci ca cele două sectoare atât de importante în viața ta (profesional și parental) să nu se amestece într-un terci al ineficienței generale?

TheBalanceCareers are câteva sugestii.

 • Amenajează-ți colțișorul care să poarte titlul și caracterul de oficiu și negociază inviolabilitatea lui, explicând clar copilului de ce e nevoie de el, ce ai de făcut acolo, ce se poate și ce nu se poate de făcut cât timp te afli acolo.
  În plus, respectarea acelui loc poate fi catalizată și de maniera ludică de pregătire a sa, sugerează TheBalanceCareers, prin confecționarea împreună cu puștiul a unui semn de tipul „nu deranja”, de exemplu.
 • Fă-ți un orar racordat la nevoile curente și/sau la felul în care știi că funcționezi cel mai bine. Dacă știi că lucrezi cel mai bine fiind concentrat câteva ore la rând, atunci așa fă. Dacă lucrezi mai bine făcând pauze mici, nu ai decât să-ți asculți mecanismele.
  Ceea ce contează însă, este să faci lucrul la timp și calitativ. Felul în care o faci te privește.
  În același context, se recomandă stabilirea unor termene clare cu superiorii și colegii în materie de deadline-uri, pași, perioade, sarcini, tip de comunicare etc, după care deja te poți mișca liber în cadrul trasat de condițiile respective.
 • Urmează-ți rutina pre-oficiu obișnuită, cu toate procedurile și ritualurile, inclusiv îmbrăcatul în stilul pe care-l abordezi mergând la lucru.
  În primul rând, asta te predispune la muncă și îți focalizează forțele în zona profesională.
  Doi la mână, copilul tău vede că tu nu glumești și poate înțelege mai bine delimitarea conceptelor simbolice casă/lucru, părinte/angajat.

Astea fiind spuse, cu copii sau fără, cu mască sau fără, cu dietă sau fără, cu speranță în ziua de mâine sau fără, spor la treabă!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online