...

Advanced search

Ce facem cu viețile, cu oficiul și cu pielea noastră pe timp de caniculă

02-07-2020 Diversitate
...

E caniculă, iar asta înseamnă că e cald, ceea ce înseamnă că nu e răcoare.

Pe timp de caniculă, oamenii pot aiuri sau pot fi geniali, făcând savante inferențe ca cea de mai sus.

Mai aiurea e că, pe timp de caniculă, uneori trebuie de lucrat, iar asta devine cu adevărat chinuitor.
Bine, nu la fel de chinuitor ca atunci când ești sudor, agent de salubrizare, îngrijitor de animale sau când ai oricare altă pacoste de job trecut de către CESafety în lista supliciilor din timpul verii, dar oricum nu e plăcut.

Ce e de făcut?

De hidratat, da, iar pentru asta se face responsabil inclusiv angajatorul care, așa cum ziceam într-un alt articol , are obligația să asigure și condițiile optime de muncă, astfel încât sănătatea omului să nu fie pusă în pericol.

Azi însă ne întrebăm ce putem face noi, ce putem inventa noi, ca Homo Gâfâitus ce suntem în aceste zile toride, pentru ca să putem funcționa decent.

Dacă tot am început cu fraze înțelepte, zic să continuu în aceeași cheie: ziua începe cu trezirea, iar trezirea vine după somn.
Dacă dormim bine, suntem mai puțin predispuși să dăm ascultare gorilei irascibile din noi pe tipul zilei, deci trebuie să avem un somn bun, în vederea obținerii căruia este recomandată buna ventilare a camerei, lăsarea unor porțiuni de corp neacoperite de plapumă (felicitări, țânțari), evitarea exercițiilor fizice după ora 20:00 și a meselor prea copioase înainte de somn, lăsarea în plata Domnului a dispozitivelor electronice înainte de culcare și limitarea contactului cu zgomotele care ar perturba liniștea sufletului tău pe timp de noapte. Ai putea, la fel de bine, plasa în cameră rufe sau alte chestii umede cu miros nederanjant pentru umezirea și răcorirea aerului.

Gata, ai dormit bine? Perfect, urmează munca.
Indiferent unde muncești, menține aerul răcoros. N-ai aer condiționat, CV-Library recomandă să investești într-un ventilator, nu economisi pe confortul și, implicit, pe nervii tăi.
La urma urmei, dacă nu ești legat de casă sau birou, poți merge într-un local răcoros să lucrezi, că unele deja s-au deschis.

Îmbracă-te mai lejer, dacă nu stă zmeul etichetei deasupra ta. Ca să vezi, apropo, negrul  cică n-ar fi numaidecât o culoare nepotrivită pentru caniculă, iar poliesterul este preferat bumbacului.

În timpul pauzelor, ieși afară și dezmorțește-te, ia niște aer, fă niște pași și respiră.

Oricât de tembel ar părea, poți purta cu tine un termos cu ceva cald (ceai, de exemplu), astfel căldura de afară venind într-un contrast favorabil cu temperatura băuturii, spre deosebire de cazul când bei ceva răcoros și după asta asmuți potopul peste tine, transpirând de la căldura care te pocnește cu putere.

Poți pune pe tine un tricou prospăt luat de pe funie și încă neuscat până la capăt, sau unul pe care efectiv îl poți uda înainte să ieși din casă (truc încercat). Ce-i drept, praful s-ar putea lipi de el mai ușor, vezi și tu.

Nu în ultimul rând, îți este recomandat să îți setezi scopuri care să merite efortul, or atunci când ai cu adevărat un țel, nici măcar canicula nu te oprește.

Ce spui, transpiratule, știi și alte metode?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online