...

Advanced search

A fost odată ca la job, a fost ca niciodată...

15-01-2020 Pentru aplicanți
...

Floare-albastră, floare-albastră,
Totuși este trist pe lume...

...Și uneori și la lucru, spune Monster.

Așa cum vezi, dacă accesezi linkul (accesează, bre, linkul), este vorba de un articol despre mediul profesional toxic și felul în care îi faci față.

Mediul toxic ar presupune hărțuire, bârfă, tachinare, persiflare, animozitate și eventual te-ar face să nu-ți dorești să mergi acolo, te-ar face să te gândești la job ca la un surghiun interminabil, să devii depresiv, să suferi, să te afli permanent în stare de alertă și, la urma urmei – de ce nu? – ar face să-ți dea ghes două-trei gânduri suicidale.

Ce-ți recomandă Monster să faci atunci când astea-s stările care te încearcă la locul de muncă? Ei bine, în principiu, să continui să-ți prestezi lucrul, alegând elementele pozitive și plăcute din tot contextul ei și oferindu-le primat emoțional.

Bunăoară, ține o legătură mai strânsă cu câțiva indivizi de la job cu care chiar îți place să te afli în contact, pe care i-ai putea numi, dacă nu prieteni, măcar potențiali prieteni sau amici.

Apoi, ești sfătuit să fii bun cu toată lumea, chiar și cu tovarășii de breaslă nocivi, înfruntându-ți astfel impulsul care, în asemenea circumstanțe, poate dicta cu totul altceva.

Concentrează-te pe lucrurile importante, spune Monster, fără să te dedai bârfei, distribuirii de zvonuri și pur și simplu fă-ți treaba.

Echilibrează timpul petrecut la lucru sau cel petrecut cu gândul la lucru, cu timpul petrecut în alte medii (casnic, familial, hobbystic, conjugal etc) și sub alte auspicii emoționale. În plus, conștientizează că nimic nu e permanent, toate se schimbă (vreme trece, vreme vine – azi o dăm mai eminescian decât de obicei) și, la urma urmei, caută un alt job, un alt loc în care să-ți depui ființa, cu toate alea care o conțin și o aureolează.

Chiar cred că sunt niște recomandări foarte pertinente. Mai cred, însă, că ceea ce contează cel mai mult în toată ecuația asta a evaluării, a diagnosticării și a remedierii propriei realități este optica... terminologică, dacă vrei, prin care vezi lumea :

Toxic. Ce este toxic? E ceva care îți face rău și care n-ar trebui să existe? E ceva injust care trebuie incriminat pentru însuși faptul că este?

Suferință. Ce înseamnă „suferință”? E ceva în raport cu care ne declarăm neputincioși și care, având origini exterioare, merită blamat pentru orice suntem sau nu suntem și vrem să fim?

Mediu nociv. Este partea aia întunecată a poveștilor cu zmei, prinți și zâne, expresia răului absolut care trebuie învins de o forță superioară pentru ca tu să te simți neatacat și în siguranță ?

Îți mai recomand un link. Poate că mediul toxic este doar un indicator al faptului că ești slab și nepregătit să faci față vieții, precum și al imaturității care te face să speri că va veni tata sau prințul cel bun și va stârpi răul pentru ca tu să nu fii devorat. Poate. Or, ce e rău și ce e bine, tu te-ntreabă și socoate...

E un subiect atât de bun... hai să-l discutăm!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online