...

Căutare avansată

Vrei să-ți construiești o carieră în IT? Anastasia Ilyicheva îți spune tot ce trebuie să știi despre angajarea în acest domeniu

08-02-2017 Pentru aplicanți
...

IT este un domeniu foarte bun pentru oricine este deschis să învețe lucruri noi mereu. Pe lângă faptul că ești bine plătit, dacă alegi să lucrezi în domeniul IT, ai posibilitatea să optezi pentru mai multe direcții.

Pentru a afla ce presupune o carieră în IT, care sunt avantajele și dacă poți să activezi în acest domeniu neavând studii superioare, echipa Jobs.diez.md a decis să discute cu Anastasia Ilyicheva, HR manager în cadrul companiei IT „DAAC System Integrator”.

 

Cum este să-ți construiești o carieră în IT astăzi?

În prezent, sunt foarte multe poziții vacante în domeniul IT, diverse prin responsabilitățile pe care le presupun, dar unice prin oamenii care fac parte din acest sistem. Evident, unui student îi va fi greu să obțină o poziție mai avansată, pentru că nu are experiența de muncă necesară, dar, dacă este ambițios, proactiv și deprinde rapid abilități noi, el poate să lanseze un proiect nou în IT, care va avea succes și care va reprezenta un nou început pentru un alt nivel de lucru în echipa IT.

Dacă ar fi să aleagă între doi absolvenți care au avut note bune la facultate: unul dintre ei fără practică și abilități de lucru, iar altul încearcă să facă proiecte IT, își dă interesul și este dornic să învețe mereu ceva nou, angajatorul îl va selecta pe al doilea. El nu va lua în considerație prestigiul universității sau notele, dar va pune accent pe ambiția și pe entuziasmul candidatului.

Studenții care fac IT  posedă cunoștințe în domeniu pe care le pot aplica cu încredere. De obicei, ei fac stagiul de practică în cadrul companiilor IT, iar apoi sunt angajați la acele companii. Este important să nu renunțați la stagiul de practică, pentru că este un mare avantaj la angajare și vă oferă posibilitatea de a crește din punct de vedere profesional.

 

Care sunt cerințele cărora trebuie să corespundă un angajat în acest domeniu?

Pentru a fi angajat, candidatul trebuie să aibă un CV bine elaborat, care să reflecte experiența profesională și abilitățile sale, mai ales cele care vor fi utile la locul de muncă la care pretinde. Acesta ar putea menționa și proiectele în care a fost implicat, dificultățile cu care s-a ciocnit, astfel încât angajatorul să înțeleagă cum gândește și ce cunoștințe are candidatul.

Dacă ai abilități de programare și cauți un job în domeniu, aici găsești mai multe oportunități de angajare în IT

De regulă, la proba interviului, potențialul angajat discută cu doi specialiști: managerul de personal, care observă cât de ambițios și de dornic de a învăța și de a se dezvolta în cadrul companiei este candidatul, și șeful grupului de lucru sau al departamentului, care verifică cunoștințele, abilitățile și capacitatea acestuia de a însuși rapid lucruri noi. Decizia de angajare este colectivă, tocmai de aceea este una corectă.

 

Ce presupune munca unui specialist în IT?

IT-ul este un domeniu foarte extins, ceea ce înseamnă că ai foarte multe opțiuni, printre care:

  • Programator - persoana care scrie coduri pentru multe tipuri de software;
  • Manager de proiect - persoana care coordonează activitatea întregii echipe și interacționează cu clienții;
  • Manager de achiziții - cel care se ocupă de importul echipamentelor.

Desigur, acestea sunt doar câteva tendințe în sectorul IT, pentru care solicitanții pot opta. Fiecare poziție are propriile cerințe și specificul său. Prin urmare, candidații aleg opțiunea care li se pare mai interesantă și mai potrivită: comunicarea, codarea sau repararea.

 

Este posibil să fii angajat în domeniul IT neavând studii superioare?

În principiu, o astfel de situație este admisibilă dacă ne referim la poziția de programator. Persoana respectivă poate să nu aibă studii în domeniu, dar să fie pasionată de ceea ce face și să învețe din cărți de specialitate, prin participarea la proiecte open-source și la seminarii tematice. Este important ca solicitantul să posede cunoștințe elementare în programare și să vrea să devină un profesionist în domeniu, iar acest lucru poate fi posibil în compania care încurajează formarea tinerilor specialiști.

 

Acest domeniu se învață sau se deprinde din practică, prin exersare și muncă?

În IT, nimic nu rămâne în stadiu de teorie, așa că orice învățați trebuie să aibă aplicabilitate practică. În procesul de învățare vor fi momente de impas, dar țineți cont că, pentru a stăpâni unele skill-uri, e nevoie de timp, deci fiți răbdători cu voi înșivă.

Ceea ce studiați la universitate este un background pentru viitorul vostru profesional. Prin urmare, puneți accent pe calitatea scrierii unui cod, pe studierea și deprinderea celor mai bune practici de programare, pe lucruri care vă vor crește profesionalismul. Acumulați experiență, nu vă fie frică să lucrați și să studiați și alte opțiuni, care vi se par mai potrivite. Asta însă nu înseamnă că trebuie să cedați la prima dificultate întâlnită și să vă orientați spre un alt domeniu. Însă țineți cont că e drumul pe care îl visați, de-a lungul căruia aveți nevoie de mentori, de energia dată de propriile visuri, iar, la final, recompensele vor fi pe măsura eforturilor. Puteți începe cu pași mici și să găsiți propriul ritm, impulsionat de lucrurile care vă fac cu adevărat împliniți.

 

Ce condiții oferă sau trebuie să ofere companiile IT pentru angajații lor?

Orarul de muncă pe care îl propunem noi angajaților noștri este de 8 ore de lucru pe zi, timp care trebuie petrecut în confort și în condiții care să sporească productivitatea lucrătorilor. Fiecare companie, nu neapărat în domeniul IT, are propriile sale valori și reguli, din care rezultă și condițiile de muncă pe care le oferă angajaților. De exemplu, unele companii oferă un program flexibil de muncă, altele - posibilitatea de a lucra la distanță. Din cele observate, majoritatea candidaților își doresc de la jobul pe care îl au un mediu favorabil și prietenos de lucru, o echipă bună, salariu la timp și un manager înțelegător.

 

Cum își motivează angajații DAAC System Integrator?

În compania noastră se pune accent pe echipă. Ne ajutăm reciproc când este cazul, chiar și în afara orelor de lucru. Celebrăm împreună sărbătorile și ne străduim să dăm culoarea zilelor obișnuite prin intermediul inițiativelor creative, precum: ziua înghețatei, ziua fructelor, iar în ziua de naștere ne bucurăm de o zi liberă.

De asemenea, le oferim angajaților posibilitatea de a participa la traininguri și la seminarii, organizăm conferințe la care participă managerii și partenerii din străinătate. Lucrătorii pot susține examene din contul firmei și pot primi Certificate de calificare de la Oracle sau Microsoft, care le sporesc calificarea în domeniul IT.

La DAAC System Integrator ideile bune nu rămân neobservate, precum și prestația bună la locul de muncă, fiind apreciate și premiate.

 

Cum vedeți evoluția domeniului IT în Republica Moldova?

Din punctul meu de vedere, va crește numărul companiilor IT pe piața din Republica Moldova. Va spori calitatea prestării serviciilor în acest domeniu și nivelul de profesionalism al specialiștilor IT.

 

Ce sfat i-ați oferi unui tânăr care vrea să-și construiască o carieră în IT? Ce trebuie să știe despre acest domeniu?

Să facă ceea îi place. Munca trebuie să aducă plăcere și împlinire profesională, să extindă orizontul de cunoaștere și abilitățile posedate, dar să nu se transforme în rutină.

Alegerea corectă a jobului te va face mai profesionist și mai competent. Dacă ar fi să mă refer la pregătirea pentru interviul de angajare, aș vrea să dau următoarele recomandări:

  • Să pregătiți un discurs pentru potențialul angajator, în care să expuneți ceea ce cunoașteți și ceea ce vă reușește cel mai bine;
  • Să vorbiți încrezător;
  • Să vă documentați despre companie. Angajatorul trebuie să înțeleagă că știți unde ați venit și că vă asociați cu obiectivele organizației;
  • Când nu aveți experiență în IT, cursurile din domeniu vă sunt „cel mai bun prieten”. Participarea la cursuri specializate dovedește interesul și angajamentul față de noul domeniu ales, dar mai presus de toate, reprezintă fundația pe care vă construiți cariera.
Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online