...

Căutare avansată

Vreau bani, cer bani. Cum, când, dacă...

09-01-2020 Pentru aplicanți
...

Să admitem că ai un job, să admitem că ești plătit pentru jobul ăsta, să admitem că vrei un salariu mai mare și să admitem că ceea ce am admis până acum este corect.

Să mai admitem că ți-ai băut agitat cafeaua, că ai transpirat cu câteva zeci de procente mai mult decât de obicei și asta se vede pe cămașă și că deja te împleticești spre biroul șefului ca să-ți spui păsul.

Poate nu-i numaidecât așa, dar să admitem.

Intri. Ok. Saluți. Ok.

Ții minte cum intră psihopatul John Doe în secția de poliție, în filmul Se7en, aproape de final, și strigă Detectiiiiiive!!!? Să admitem că, intrat în birou, strigi la fel: Șeeefuuuuuu’! Vreau baaaaani!!!.

Ei bine, aici ne oprim puțin să mai admitem. Urcăm în mașina timpului și derulăm până în momentul în care intri și saluți șeful.

De fapt, știi ceva? Hai să derulăm până puțin mai devreme, până în momentul în care ai început să transpiri abundent. De ce ai face-o? Dacă știi că meriți o răsplată mai mare pentru munca pe care o prestezi, de ce să ai emoții? Ăsta, în principiu, ar fi primul lucru de care trebuie să fii sigur în momentul în care vrei să soliciți o leafă mai dodoloață – că ai făcut treabă bună în compania și la postul pe care îl ocupi și meriți mai mult.

Așadar, calmi și netranspirați, intrăm în biroul șefului. Intrăm, salutăm. Ce, iar încep emoțiile? Bine, admit, e cumva firesc, dar, în orchestrația noastră nervoasă, să avem mare grijă să evităm niște formule, iar aici Salary.com are câteva idei:

 • Dacă nu-mi crește salariul, plec!
  Ultimatumurile în general nu dau bine, dar, dacă totuși te încumeți purcei la treaba asta, spune Salary.com, asumă-ți faptul că s-ar putea chiar să trebuiască să pleci, în cazul în care mărirea nu-ți este ofrită.
 • Tocmai am aflat că Iată-Iată-Cutare primește mai mult decât mine!
  Concentrează-te pe propriile aptitudini și performanțe, evaluarea cărora ar putea să-ți furnizeze sporul salarial dorit, și nu pe comparație cu alții (chiar dacă alții sunt cumătri sau veri sau arhi-veri cu șeful, asta e, pe tava realității profesionale stai acum tu și nimeni altcineva).
 • Am nevoie de bani, întrucât am niște probleme personale...
  Ai, mulți au, e regretabil, succes în a le rezolva, dar amestecarea personalului în profesional nu e o idee bună. Ești la job, fundamentează-ți cererea pe considerente exclusiv profesionale.
 • Vreau un miliard.
  E ok să strigi asta în Piața Marii Adunări Naționale, întrucât cu toții resimțim efectele furtului banilor din sistemul bancar, dar să ceri șefului o sumă ridicol de mare s-ar putea să nu se dovedească o tactică prea eficientă.
 • Am făcut tot ce trebuia să fac și...
  Bravo, înseamnă că ai făcut ceea ce ți-ai asumat de la început. Dacă nu ai făcut ceva în plus pentru care să primești ceva în plus, s-ar putea să nu ai prea mult succes.
 • Știu că nu e tocmai momentul potrivit, dar...
  Ei bine, dacă știi că nu e momentul potrivit, atunci mai bine așteaptă. Dacă firma sau compania la care lucrezi are probleme financiare, se fac reduceri, optimizări (justificate) și veniturile nu-s prea consistente, cererea de spor salarial ar putea căpăta forma lipsei de solidaritate și a egoismului.
  Dacă, însă, compania o duce bine, atunci simte-te liber să ceri ce ți se cuvine.

Toate bune și card fericit, amice!


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium