...

Căutare avansată

VOX cu echipa Adm In Moldova: 5 femei puternice și drumul lor către creșterea în carieră

05-04-2019 Interviuri
...

Pentru că ne place și credem că e util să aflăm ce e în interiorul companiilor, nu doar ce se vede din afară, luăm la întrebări angajații diferitor firme de la noi, din Moldova.

De data aceasta, am decis să vorbim cu angajatele cu experiență din cadrul companiei Adm In Moldova și să vedem cum a fost calea lor în interiorul firmei, ce provocări au avut, dar și cum pot fi femeile din Moldova motivate să crească în carieră.

Care a fost drumul fiecăreia dintre voi către creșterea profesională?

...Tatiana, Team Manager Switzerland, în companie de 6 ani: La mine a fost rapidă. Managementul vede foarte bine și apreciază fiecare angajat în parte. Dacă tu ai abilități, dacă îți dorești să crești – pentru că abilitățile nu sunt de ajuns - atunci superiorii te susțin. Primul lucru remarcat de mine a fost anume această poziție pro-angajat și că aici se investește. Sunt de 6 ani în companie și pot spune că am crescut extrem de mult și nu doar profesional, ci și personal, am căpătat anumite abilități personale pe care nu le aveam înainte.

Într-adevăr simt că în fiecare zi cresc, activând într-un domeniu unde permanent ceva se schimbă. Multă lume se miră că sunt deja de 6 ani aici, dar eu simt că pentru mine ăsta e un loc extrem de bun și sper că și șefii se bucură de asta și că e o situație de win-win.

...Svetlana, Senior Client Support Specialist, în companie de 9 ani: Experiența mea a început ca o aventură. Eram recent întoarsă în Republica Moldova din Portugalia și știam portugheza. Am încercat să caut un job unde să folosesc această limbă, pentru că știam că nu e ceva foarte răspândit. Pur întâmplător am găsit anunțul de la Adm In Moldova, unde se cerea limba portugheză și am aplicat. Din acel moment mi-am început experiența în payroll-ul portughez.

Vreau să zic că jobul pe care-l avem nu e ceva comun în Moldova – să cunoști legislația altui stat, să procesezi datele unor companii internaționale, să faci ce nu e legat de țara ta e chiar interesant, este o evoluție. Pe parcurs mi-am îmbunătățit și skillurile de cunoaștere a limbii.

...Ana, Senior Accountant, în companie de 5 ani jumătate: Mi-am dorit dintotdeauna să lucrez într-o companie străină și așa și mi-am început cariera. Eram tentată să lucrez în contabilitate, învățând și limbile străine, eram destul de curioasă să văd cum merg lucrurile în alte țări și astfel am aplicat aici. Departamentul financiar nu e unul foarte mare, deși cu timpul am mai crescut nițel. Dar nu există o limită să afli lucruri noi și să înveți, să înțelegi legislația altor țări și s-o compari cu a noastră – mă simt ca la universitate, pentru că am mereu ceva nou de învățat și asta îmi place.

Suntem un colectiv tânăr, ambițios, vesel, energic, nu există dictatură, ceea ce bucură foarte mult.

Svetlana: Există o doză bună de autonomie, mai ales că legislația țării străine de care e responsabil fiecare departament se schimbă periodic și că lucrăm cu companiile străine.

Tatiana: Fiindcă colega mea a pomenit mai sus despre echipă, pot spune că avem un fel de family spirit. Și asta se simte foarte bine la orice eveniment care se organizează de companie, dar și în orele de lucru.

...Natalia, Marketing Manager, în companie de 9 ani: dacă tot ne considerăm o familie, eu mă simt într-un fel, nașul acestei familii, pentru că sunt practic de la început – o să fac 9 ani în curînd. Am prins compania din fașă, cînd nu aveam nici website, și am contribuit la crearea departamentului de marketing, am optimizat motoarele de căutare, am semnat și negociat potențiale contracte cu clienții.

Creșterea mea profesională se datorează faptului că, după cum au pomenit colegele mele, mi-au fost remarcate calitățile și abilitățile de superiorii mei. Acesta a fost primul job serios după facultate – mi-a plăcut foarte mult că am fost contactată imediat după ce am fost la interviu, că feedback-ul a fost imediat.

În cadrul departamentului meu încerc să promovez aceleași valori, iar colegii și subalternii mei care dau dovadă de spirit organizatoric și se descurcă bine cu taskurile avansează foarte rapid.

...Olesea, Implementation Manager, în companie de 8 ani: Ca și majoritatea, am început în calitate de payroll specialist. Am fost primul și unicul angajat al echipei franceze, după care noi am crescut treptat până la 11 angajați în echipă. Am ocupat mai multe posturi, inclusiv cel de team-leader, iar acum lucrul meu constă mai mult în project management.

Înainte de a veni în companie, am avut o experiență de 7 luni în cadrul băncii, care mi-a oferit posibilitatea să fac o comparație. După rigiditatea și modul greoi în care era gestionat totul în bancă, în care se luau decizii, erau abordate ideile, propunerile tale, să vin aici a fost ca o gură de aer proaspăt. Mi s-a oferit posibilitatea să-mi dezvolt ceea ce numim soft skills. De la o persoană destul de timidă, care se rușina să vorbească la orice meeting sau call, am căpătat abilitatea de a mă întâlni și comunica deschis cu clienții, cu autoritățile, cu persoane de decizie.

Cum reușiți să vă motivați, să depășiți o anumită zonă de confort, care vine o dată cu un job stabil?

Tatiana: Nu am avut încă senzația că aș fi intrat într-o zonă de confort. Ca și Olesea, am venit în calitatea de payroll specialist – noi nu am fost mulți la început. Pe urmă, când se vede că poți mai mult, ți se dau taskuri mai complicate, apoi mai mulți clienți, pe urmă ești promovat în funcție – acolo, ai alte sarcini – iar asta se întâmplă foarte rapid. Compania se află în continuă creștere, cercul de responsabilități se mărește în fiecare zi. Eu îmi iubesc munca, aici nu simți că faci zilnic același lucru.

Svetlana: Fiecare țară care este procesată la noi în companie are deadline-uri diferite, rapoarte diferite care trebuiesc prezentate, taskuri diferite, deci nu poți să ajungi la un moment dat și să nu ai ce face. Dacă azi ai de dat un raport statistic, atunci mâine vei avea altceva. Plictiseala nu prea are tangență cu noi.

Cum vă vedeți în viitorul apropiat: rămânând aici, în Moldova, sau plecând peste hotare?

Svetlana: Totul depinde de unde te duci și ce vei face, dar eu personal am fost peste hotare și m-am întors. Nu este atât de simplu, chiar dacă ai același background, aceleași abilități lingvistice.  

Tatiana: Avem colegi care au emigrat și au devenit tot payroll specialiști. Aici poți dezvolta o serie de abilități care te vor ajuta aproape oriunde.

Natalia: Și faptul că tu vorbești o limbă străină este un atu în Moldova, dar aceeași limbă străină în țara ei de origine e pur și simplu o necesitate. Și în plus, fiecare din noi are aici o familie și plecatul e o decizie care nu se ia de unul singur.

Olesea: Asta ține de prioritățile fiecăruia. Personal, cred că ceea ce noi învățăm aici într-un an face cât trei în altă parte – skillurile sunt foarte valoroase și sunt tranferabile. Altceva e că nu văd de ce să te rupi de acasă dacă ai un job bun care-ți oferă tot ce e necesar aici.

Ana: Avem și colegi care au absolvit facultatea peste hotare, dar au decis să se întoarcă în țară. Își pun în practică abilitățile învățate acolo și mă bucur că aleg compania noastră ca pe o cale de a-și începe sau continua cariera.

Ce credeți că ar putea să le motiveze pe femeile din Moldova să crească în carieră?

Svetlana: Părerea mea e că femeile din Moldova deja s-au emancipat, știu ce vor și le rămâne doar să-și urmeze scopurile, să nu se teamă să experimenteze, să se debaraseze de anumite stereotipuri care le încurcă să facă ceva pentru că sunt femei. 

Ana: Compania noastră are 80% personal feminin – în departamentul IT predomină bărbații, în rest toți team-leaderii sunt femei. Iar aceste femei la noi duc negocieri cu companii de nivel mondial, iau decizii, se duc la meetinguri, în deplasări.

Olesea: Așa că trebuie lăsate la o parte stereotipurile, pentru că dacă vrei, poți. Plus la asta, avem destul de multe tinere mămici cărora le reușește cu succes să combine cariera cu rolul de mamă – așa că acesta tot nu trebuie să fie un impediment.

Natalia: Eu cred că fetele trebuie să fie mai „obraznice” – în sensul pozitiv al cuvântului, să-și depășească anumite frici. Se poate de construit o carieră, se poate de combinat asta cu familia – și cel mai important e să fii fericit așa cum ești. Pentru multe femei familia e principalul scop și asta nu e rău, dar copiii cresc și e bine să ai un job la care să te poți întoarce, să ai prietenii tăi, să ai libertate financiară.

Tatiana: Femeile în rol de conducere nu trebuie să aibă calități bărbătești sau să copieze modelul masculin, ci să facă lucrurile bine, rămânând ele însele, păstrându-și calitățile firești pe care le au.

###

Ți-ar plăcea să faci parte din echipa Adm In Moldova? Vezi AICI ce oferte de muncă au și aplică cu încredere!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0
Oratorica online