...

Căutare avansată

Următorul! sau Cât de des schimbăm jobul

30-10-2019 Pentru aplicanți
...

Discutând recent cu cineva de la o companie de recrutare de la noi, aflu că, în principiu, jobul ar fi bine să fie schimbat o dată la patru ani. E o chestie recomandată, vreau să zic. Fie că e vorba de o schimbare pe interior (avansare în cadrul companiei în care te afli deja), fie că este vorba de una pe exterior (trecerea într-o altă companie), o dată la patru ani e bine să te faci cuc și să zbori în alt cuib.

Auzisem anterior și de perioada de cinci ani că ar fi una numai bună pentru idila profesională, după care să începi o relație nouă. Am zis să mai cercetez.

Alegoria relației de cuplu, apropo, mi-a apărut în minte mai ales atunci când citeam articolul din Forbes, unde schimbarea jobului e propovăduită energic, invocându-se o duzină de motive ca să o faci.

Cele mai multe dintre ele se referă la noutate, un element care, spune Forbes, în mod constant trebuie să-ți însoțească activitatea. Oameni noi, competențe noi, entuziasm renăscut, experiențe noi, provocări noi, toate-s noi, în ciuda lui Eminescu și a glosei sale (toate-s vechi și nouă toate) și asta te face să te dezvolți.

Articolul este un manifest împotriva stagnării, a sedentarismului mintal și a obișnuinței. Totul trebuie schimbat frecvent întru tonus ridicat, iar aici, ziceam, mi-a venit în minte comparația cu relația amoroasă, iar ceea ce găsesc în Forbesc îmi pare o odă a îndrăgostirii, dar nu și a relației durabile, consistente. Forbes descalifică schimbarea pe interior în ideea că, stând în aceeași companie, chiar dacă pe o treaptă ierarhică superioară, te încapsulezi în toxicul confort al prezentului și nu mai ieși din găoace.

Un motiv care totuși mi s-a părut interesant, pentru care ar fi bine să te conectezi permanent la noi medii profesionale, potrivit Forbes, este obișnuirea cu interviurile de angajare, și, implicit, cu negocierea, ajungând astfel, în timp, să poți cere mai mult și mai în acord cu ce simți că poți produce (asta dacă poți).

Perioada maximă de ședere la un singur post de muncă, potrivit Forbes, este între trei și cinci ani. Ma-xi-mum!

Mai cumpătat și mai calm se arată Linkedin.com, unde sunt sugerate cinci întrebări pe care să ți le pui când te gândești la o schimbare, una care nu trebuie făcută doar de dragul schimbării:

  • Vrei să pleci din rațiuni corecte – job mai bun, bani mai mulți, flexibilitate?
  • Ești capabil să-ți asiguri viitorul angajator că angajarea ta nu prezintă vreun risc pentru companie?
  • Ar fi ceva de îmbunătățit la jobul tău actual dacă ar fi să nu faci încă trecerea la un alt job?
  • Este momentul potrivit – atât din considerente de ordin personal, cât și profesional – să faci schimbarea?
  • Schimbarea, în acest moment, a jobului, va afecta posibilitatea de a fi sigur de vreun altul pe viitor?

Perioada după care e recomandată schimbarea, totuși, e cam aceeași ca în cazul opiniei Forbes – de la trei la patru ani –, însă este încurajată și schimbarea pe interior, promovarea la o funcție mai înaltă în cadrul aceleiași companii, în cazul în care aspirațiile acesteia sunt mari, iar strategiile de dezvoltare pe măsură.

În plus, spune Linkedin, riști să nu fii luat pe viitor în serios de alți angajatori sau riști să pari malițios și răzbunător dacă îți schimbi foarte frecvent locurile de muncă, în cazul în care nu ai motive întemeiate și clare pentru plecări (și eventual le dezvălui noului angajator), cum ar fi mediul toxic, neînțelegerile cu superiorul, întârzierile de salariu, înțelegerile nerespectate și alte motive care fac viața și realitatea greu de îndurat.

Dincolo de articole și păreri, însă, există experiența ta – sau lipsa ei – care s-ar putea să fie cam cea mai bună sursă de decizii, unele corelate cu caracterul și personalitatea ta, cu convingerile pe care le ai și cu pasiunile și gândurile tale de viitor.

Apropo de viitor, vezi pe undeva perspectiva unui comentariu în josul articolului?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online