Căutare avansată

Top cinci opere transpirate

14-06-2019 Pentru aplicanți
...

Transpiri? Gâfâi? Băltești nervos? Dacă doar canicula e cea responsabilă, nu ești chiar atât de compătimibil. Unii au transpirat din greu la zidirea și înălțarea propriilor opere și moșteniri pentru umanitate. Zic să aducem, în aceste zile de chin și trudă epidermică, un omagiu sudorii literare a câtorva tipi simpatici, citibili și recomandabili într-un Top cinci Opere Transpirate:

  1. Sezonul de împerechere de Pelham Grenville Wodehouse – transpirație din dragoste.

...Wooster și valetul său, remarcabilul și ilustrul Jeeves, se aventurează din nou în spațiul rural al Angliei moderne și resuscitează șansele la viață ale unor iubiri care păreau să aibă toate premisele necesare pentru nereușită.

Cu același stil care m-a făcut pentru întâia oară, acum mai mulți ani, să par dubios și neteafăr la cap râzând singur pe o bancă de lângă Palatul Culturii din Iași, Wodehouse te lovește și aici în moalele ludicului.

Fără să-i poți imputa frivolitate sau superficialitate, Sezonul de împerechere se citește, totuși, foarte ușor. E un deliciu.

 

  1. La căpcăunii veseli de Daniel Pennac – transpirație de suspans.

...

 

Cine naiba sfârtecă lumea în mall-ul parizian? Unii sfârtecă, Benjamin și-o ia pe cocoașă, câinele Julius simte și se anchilozează răpus de epilepsie, Julie fură și seduce cu sâni mari și grei, băieții de cartier se dovedesc a fi mielușei în suflet, iar bătrâneii nu sunt împovărați doar de anii vieții. Cum reușește Daniel Pennac să îmbine cu un umor fantastic tot ce pare imiscibil pe lumea asta, știe doar el. Poți să-l întrebi. Sau să-l citești.

 

  1. Extinderea domeniului luptei de Michel Houellebecq – transpirația frustrării.

...

 

Pe partea cealaltă a eșichierului stilistic, fără umor, cu un realist dureros, percutant, Houellebecq pune în Raphael Tisserand toată durerea unei adolescențe compromise sexual și a unei maturități derivate tragic din aceasta, lăsând liberalismul economic și liberalismul sexual să-și dezvăluie corelația.

În plus! Dată fiind abundența cuvintelor venite în română din franceză, îți doresc, citindu-l atât pe Houellebecq, cât și pe Pennac, un DEX mare și bogat alături.

 

  1. Lupta mea. Cartea a patra: Dansând în întuneric de Karl Ove Knausgard – transpirația emoției de început.

...

 

Spre spaima rudelor, prietenilor și altor cunoscuți de-ai săi, Karl Ove Knausgard scrie exact ce a trăit, fără să schimbe locuri, nume sau întâmplări. Cu aceeași sinceritate dezarmantă, Knausgard vorbește și despre prima sa experiență sexuală, așteptată, aproape atinsă, apoi iar așteptată, ratată, compromisă, reapărută în zona posibilităților, după care... chiar, apropo, în cazul tău cum a fost? Stai la un pahar de litere cu tânărul Karl Ove și povestiți.

  1. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu – transpirația din gelozie.

...

Ștefan Gheorghidiu crede că este înșelat. El e la război pe front, iar pe Ela o simte în plin război falic cu altul, invadându-l zeci și sute de detașamente de gânduri negre.

Eu am o relație specială cu acest roman. L-am citit în vara lui 2009, înainte să plec și eu la facultatea de Filosofie din Iași. „Și eu” pentru că Ștefan Gheorghidiu tot filosofie făcuse. Din fericire, n-o simțeam pe Ela înșelându-mă. Ok, nu că ar fi existat vreo Elă care să fie a mea, mă rog, nu c-ar fi avut cine să mă înșele. În fine. Capitolul „E tot filosofie” m-a cutremurat și m-a desființat în mod special. Fie sufletul meu a consunat cu el, având porniri prealabile, fie acela a fost momentul când aspirațiile mele amoroase au fost ctitorite. Cert e, însă, că m-a descompus până la ultima particulă a râvnei erotice. Așa cum Tudor mi l-a recomandat mie, așa ți-l recomand și eu ție.

Spor!


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium