...

Căutare avansată

TOP cele mai bune universități din România, actualizat pentru 2019

01-07-2019 Diversitate
...

Pe 28 septembrie, adică în trei luni, urmează să mă trezesc mai devreme decât de obicei și decât tine, urmează să iau microbuzul de la Gara de Sud și urmează să plec la Iași. Voi coborî la stație la Cuza, voi urca până la semafor, voi traversa Bulevardul Carol I, o voi lua încet pe strada Codrescu, voi ajunge în campusul Codrescu, voi merge pe lângă căminul C11, cel al tinerilor familiști, voi lăsa în urmă, pe dreapta, biblioteca de istorie și, la câțiva pași după barul Alibaba, cel ale cărui casierie și aparate de noroc înghit banii studenților mai nestatornici, voi ajunge la căminul C10 unde, în camera 48, mă voi întâlni cu Mircea, Dragoș și Andrei, scumpe bâzdâganii universitare care, acum zece ani, alături de mandea, bâzdâgania cu cinci torbe-n spate și aspirații de Van Wilder, se întâlneau pentru prima oară.

Se punea de-o nouă eră. O eră căreia îi declar dragostea cu fiecare evocare scrisă sau orală. Departe de casă, într-o țară nouă, într-un mediu nou, într-un spațiu academic nou și cu tot ce a fost nou de atunci încolo.

Fiecare cartof prăjit, fiecare ou fiert, fiecare leu cheltuit din bursa statului român, fiecare notă luată, fiecare BUZZ de Yahoo Messenger, fiecare gram de invidie când, sub povara activității, patul supraetajat scârțâia de la etajul doi, cu mine la etajul întâi, fiecare sintagmă sau înjurătură care conținea sesiune sau teză, totul purta cu sine substanța nevăzută a unei povești pulsând a viață.

...asta în caz că te întrebai dacă merită sau nu să mergi la studii în România. De fapt cine știe, poate la fel de frumos aș fi vorbit și despre studenția în Chișinău, că tot fusesem acceptat la USM, sau de studenția în... Belgia? Germania? Nu știu, poate, habar n-am. Alții poate ar vorbi despre experiența studiilor în România în termeni mai plați, mai întunecați, eu nu pot să-ți spun că e sau nu e cea mai bună soluție pentru tine, dar cu siguranță e o posibilitate.

Eu habar n-aveam ce vreau după clasa a 12-a. Știam vag că parcă aș vrea la Hollywood un pic. Bocisem cu lacrimi închiriate din Atlantic în momentul când am picat proba a doua la programul FLEX, prin care trebuia să merg în State și să devin Brad Pitt. Deci actorie cumva voiam, însă doar cumva. În plus, e foarte normal și firesc să n-ai habar ce vrei după a 12-a. Mie mama mi-a propus varianta cu Iașul. Și fiul mamei a acceptat ideea, de ce nu. Și am ajuns. Și zic, a fost fantastic.

Dacă ție încă nu ți-a sugerat nimeni nimic și ești într-un soi de impas, uite că vine topul actualizat pentru 2019 – din partea Ranking Web Of Universities – al celor mai bine văzute și cotate universități din România.

http://www.webometrics.info/en/Europe/Romania

...

Admiterea va începe mai târziu, te ținem la curent, tu deocamdată gândește-te măcar aproximativ ce ți-ai dori. Da, diploma propriu-zisă se poate dovedi cumva irelevantă în momentul angajării, e adevărat, dar măcar un câmp de interes cred că ți-ai putea identifica. Eu lucrez în jurnalism deși sunt licențiat în științe politice și cu masterat susținut în relații umane și comunicare, deci nu am păstrat traiectoria academică rectilinie, evident, dar cel puțin mă bălăcesc în socio-uman. Eram conștient încă de la 18 ani că dacă merg la matematică sau informatică, după un semestru mă iei de radical, și, administrându-mi în zadar vreo două tangente, mă compătimești la puterea a patra și mă cari la terapie intensivă. Ok, eu am făcut profilul real la școală, dar ăsta e alt capitol din opera Să luăm rațional decizii, cu Cătălin Ungureanu.

Așadar, asta-i treaba, amice.

Experiențe frumoase și amintiri pe măsură îți urez și, cine știe, poate ne vedem la Iași prin septembrie.


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium