Căutare avansată

Te simți exploatat la locul de muncă? Află ce drepturi ai dacă șeful te ține peste program

08-05-2019 Pentru aplicanți
...

De câte ori ai plecat pe întuneric de la serviciu, cu mult după expirarea celor opt ore legale de muncă? De câte ori nu ți-ai luat masa de prânz pe tastatură, ca să apuci să termini tot ce ai de făcut? Și, mai ales, de câte ori ți-a plătit patronul orele pe care le-ai stat în plus la birou?

Un studiu recent arată că mai mult de jumătate dintre angajații din Republica Moldova efectuează ore suplimentare.

Codul Muncii, în conformitate cu legislația europeană, prevede că timpul legal de muncă este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Dar această normă cunoaşte şi anumite excepţii:

 • pentru salariaţii în vârstă de până la 16 ani, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăşi 5 ore;
 • pentru salariaţii în vârstă de la 16 la 18 ani şi salariaţii care lucrează în condiţii de muncă vătămătoare, durata zilnică a timpului de muncă nu poate depăşi 7 ore;
 • pentru persoanele cu dizabilități, durata zilnică a timpului de muncă se stabileşte conform certificatului medical, în limitele duratei zilnice normale a timpului de muncă.

Reieşind din prevederile legii ale Republicii Moldova, pentru anumite genuri de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili, prin convenţie colectivă, o durată zilnică a timpului de muncă de 12 ore, urmată de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.

Pe fondul crizei economice și a disponibilizărilor în masă din ultimul an, moldovenii rămân din ce în ce mai mult peste program, fie pentru că sunt nevoiți să acopere și sarcinile colegilor dați afară, fie pentru că se tem, la rândul lor, ca șeful să nu-i dea afara.

Oricare ar fi motivul, reprezentanții Inspecției Muncii susțin că în ultimele luni s-au înmulțit sesizările legate de depășirea timpului legal de muncă sau de neplată a orelor suplimentare.

În aceste condiții, trebuie să știi că patronul nu te poate obliga să faci muncă suplimentară. Așa că, dacă refuzi să stai la serviciu mai mult decât este prevăzut în contractul de muncă, angajatorul nu te poate da afară.

La solicitarea angajatorului, salariaţii pot presta munca în afara orelor de program în limita a 120 de ore într-un an calendaristic. În cazuri excepţionale, această limită, cu acordul reprezentanţilor salariaţilor, poate fi extinsă pînă la 240 de ore. În cazul în care solicită prestarea muncii suplimentare, angajatorul este obligat să asigure salariaţilor condiţii normale de muncă, inclusiv cele privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Atragerea la muncă suplimentară se efectuează în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) motivat al angajatorului, care se aduce la cunoştinţa salariaţilor respectivi sub semnătură.

Nu se admite atragerea la muncă suplimentară a salariaţilor în vîrstă de pînă la 18 ani, a femeilor gravide, a femeilor aflate în concediul postnatal, precum şi a persoanelor cărora munca suplimentară le este contraindicată conform certificatului medical.

Salariații mai au dreptul zilnic la o pauză de masă și la alte pauze, a căror durată se stabilește prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentele interne. De aceea, uneori, în contractul de munca este trecut un program de nouă ore, una dintre ele fiind, de regulă, pauza de masă.

Codul Muncii prevede și că angajații au dreptul la două zile consecutive de repaos săptămânal, de obicei sâmbătă și duminică. În cazul în care acest lucru nu este posibil, cele două zile libere pot fi luate în alte zile ale săptămânii, caz în care salariații vor primi un spor stabilit prin regulamentul intern.

Legislatia prevede, de asemenea, și 11 zile de sărbători legale, în care angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților:

 • 1 ianuarie – Anul Nou;
 • 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul);
 • 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
 • prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
 • ziua de luni la o săptămînă după Paşte (Paştele Blajinilor);
 • 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
 • 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei;
 • 27 august – Ziua Republicii;
 • 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;
 • ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de primăria municipiului, oraşului, comunei, satului.

În cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă, cei care lucrează în aceste zile vor primi un spor de 100% din salariu.

Așadar, chiar dacă trebuie să stai peste program sau să muncești în zilele tale libere, angajatorul este obligat să-ți plătească efortul făcut în plus și să-ți dea liber. Dacă acest lucru nu se întâmplă, poți face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru un control, patronul fiind nevoit, în acest caz, să plătească amenzi mai mari decât dacă ți-ar fi plătit ție orele suplimentare.

 


Admin
Autor: Bujnița Denis

Job Premium