ru

Căutare avansată

"Sunt băieți care primesc și 10.000 de lei, dar nu găsim oameni noi": care sunt rezultatele Târgului Locurilor de Muncă organizat de ANOFM?

13-02-2018 Diversitate
...

Între 31 ianuarie și 4 februarie a avut loc Târgul Locurilor de Muncă organizat de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în parteneriat cu filiala acesteia din Chișinău. Peste 2.000 de vizitatori au analizat ofertele de muncă, iar echipa Jobs.diez a fost prezentă pentru a afla care sunt ultimele noutăți de pe piața de muncă locală.

Pentru că târgul a fost organizat în cadrul Expoziției “Fabricat în Moldova” ce a avut loc la Moldexpo, joburile prezentate au fost selectate din industria prelucrătoare. Astfel, au putut fi observate poziții vacante pentru cusătorese, lăcătuși-reparatori, operatori de mașini de prelucrat lemnul, cofetari, dar și contabili, infirmiere sau brand manageri.

La dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a fost pusă și banca electronică de date a ANOFM, cu un număr total de peste 8.800 locuri de muncă vacante, dintre care cca 3.700 în mun. Chișinău. Vizitatorii interesați au avut posibilitatea să acceseze portalul locurilor de muncă www.angajat.md și platforma electronică www.e-angajare.md prin intermediul a două posturi de auto-informare.

La eveniment au fost prezente și 6 instituții de învățământ, care au promovat cursurile de formare profesională pentru adulți, organizate în calitate de prestator pentru ANOFM.

...

Ala Șupac, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din municipiul Chișinău, a declarat că această ediție a Târgului a avut peste 2.000 de vizitatori. Dintre aceștia, aproximativ 600 de persoane au negociat cu angajatorii direct la faţa locului ofertele de muncă, iar conform datelor preliminare furnizate de către organizatori, circa 200 candidați au fost selectați pentru interviul de angajare de reprezentanții companiilor. 

Deși vizitatorii au avut posibilitatea să depună CV-ul pentru posturile vacante oferite de companiile prezente la eveniment, practica de a veni la un târg de cariere cu CV-ul pregătit nu pare a fi răspândită  încă. 

 

# Trendurile ediției 2018 a Târgului Locurilor de Muncă

Pintre cele mai solicitate locuri de muncă s-au evidențiat bucătarii. Deși salariul pentru un bucătar începător este de 10.000 de lei, posturile rămân neocupate.

O altă tendință remarcată de către șefa AOFM Chișinău este faptul că angajatorii caută în special candidați calificați pentru mai multe specialități, spre exemplu un electrician-sudor, iar aceștia sunt de negăsit.

Totuși, migrația în masă a fost semnalată ca fiind problema principală care afectează piața muncii locale:

Este o problemă, fiindcă mulți cetățeni pleacă peste hotare și nu prea doresc să se angajeze aici. Salariile sunt mici, spun ei.

Înțeleg că tinerii vor salarii mari, dar trebuie să-și demonstreze capabilitățile și faptul că el este cel mai bun specialist pentru oferta anunțată în concurs.

...

Sursa: facebook/Târgul Locurilor de Muncă

# Salarii mai mari de ...

Salarii mai mari de 5.000-6.000 de lei, acestea sunt estimativ așteptările salariale ale celor în căutare de loc de muncă, a declarat Ala Șupac.

Un angajator a anunțat ANOFM că are nevoie de un manager în comerț, pe care îl va plăti cu 480 de euro (aproximativ 10.000 de lei), plus bonus. Îi trebuie un specialist calificat, dar nu-l poate găsi.

# Ce zic angajatorii?

În cadrul Târgului am vorbit cu Alexandru Ieșeanu - fondator, director și administrator al companiei Wood International Trading, care produce parchet stratificat din stejar.

A participat la Târg cu scopul de a găsi găsi operatori pentru utilaje, șoferi de stivuitor, tencuitoare și alți aproximativ 30 de specialiști, de care are nevoie pentru a extinde producția companiei.

...

Problema cea mai mare cu care se confruntă compania lui Alexandru este faptul că nu poate găsi personal nou. Deși oferă salariu fix și bonusuri, pachet social complet și transportul asigurat către locul de muncă, este dificil să recruteze mai mulți angajați.

Nu-i găsim deloc. Cei care vin, rămân, pentru că la noi sunt motivați. Salariul minim pentru o lună este de 5.000 lei, cu posibilitatea de creștere până la 7.000-8.000 de lei. Sunt băieți care primesc și 10.000 de lei, dar nu găsim oameni noi.

Poate să nu aibă nici o experiență, noi îi învățăm cum să lucreze. Pe deasupra, îi plătim, pentru că, în orice caz, în prima lună primesc cel puțin 4.000 de lei salariu, spune Alexandru.

Întrebat despre rezultatele Târgului, acesta s-a declarat mulțumit chiar și de simplul fapt că vizitatorii au acordat atenție standului lui:

Lumea doar se informează la moment, dar nimeni nu mi-a lăsat nici o informație de contact. Au pus întrebări despre salariu, în ce constă lucrul, dar s-au mulțumit doar cu întrebatul. Dar noi suntem satisfăcuți și de atât.

Faptul că vor să se informeze și au luat pliantul despre compania noastră deja e mult, într-o perioadă în care avem așa dificultăți cu personalul.

Concluzia personală a lui Alexandu confirmă spusele Alei Șupac despre efectul emigrației, care devine opțiunea de bază a celor ce își caută un loc de muncă și îi împiedică să considere ca opțiune viabilă un loc de muncă acasă:

Vă spun sincer, lumea la noi nu prea vrea să lucreze. Mentalitatea e numai de a pleca peste hotare, a spus el.

De la noi a plecat un băiat care primea 7.000-8.000 lei. Acum lucrează în Polonia și mă sună să mă întreabe dacă îl pot accepta înapoi, că primește doar 450 de euro acolo (aprox. 9.000 lei).

Vatimedia banner