...

Căutare avansată

Statusuri nocive pe timp de pandemie

09-04-2020 Pentru aplicanți
...

Captivi în albia de interes covidic, mai explorăm puțin zona.

Apropo, ai făcut azi dimineața ceva special, tonifiant și demn de story, după articolul de ieri?

Chiar dacă doar ai scris un status pe Facebook, tot nu-i numaidecât rău, să știi, or ăsta e un destul de bun revigorant moral prin speranța și perspectivele de validare socială pe care ți le oferă. Esențial e să știi să-ți administrezi emoțiile astfel încât să nu cazi pradă dependenței.

Contează mult, însă, în contextul statusului, ce ai ales să scrii acolo.

Uite încotro ne îndreptăm cu ideea:
O treabă interesantă pe care o propune TheLadders este să combatem sau cel puțin să atenuăm efectele pandemiei și a restricțiilor care o însoțesc cu un alt tip de pandemie, de natură emoțională, ceea ce ne-ar păstra sănătatea mintală și fizică implicit, creând, în consecință, niște condiții pentru ca noi să fim capabili să fim buni angajați, buni prieteni, buni cetățeni etc.

Pandemia ar avea patru componente (e pandemie pentru că, la fel de virusurile, atitudinea și emoția – indică TheLadders – este contagioasă):

  • Conexiune: ține legătura cu oamenii, cu amicii, cu părinții, cu colegii, cu angajatorul, cu oamenii la care ții, scrie-le, dă-le mesaje, sună-i;
  • Ajutor: ajută pe cei care au nevoie, ajută cum poți, fii util, fă vreun serviciu și aruncă pe ogorul social vlăstarul compasiunii și al grijii și lasă-l să rodească;
  • Recunoștință: manifestă recunoștința pentru ceea ce ai (nu doar verbal, ci și emoțional, să fie recunoștință autentică);
  • Optimism (nu de acela rupt de realitate, optimism lălâu și tâmp, ci unul rezonabil): dacă prețul evaluării greșite a situației și a atitudinii pozitive, în cazul în care situația se dovedește mai rea decât ai sperat tu, nu este atât de mare, atunci permite-ți să fii optimist.

Ne întoarcem la statusul de Facebook.
În perioada asta, rețelele sociale sunt El Dorado-ul sufletelor noastre. Acolo săpăm pentru simpatie, aprobare, recunoaștere și pentru tot ce mai vrea sufletul nostru mai mult sau mai puțin poluat emoțional.

Câte din cele patru elemente de mai sus se regăsesc în statusurile de Facebook, astfel încât să se producă pandemia noastră dezirabilă?

Am putea ca azi, într-o primă abordare a subiectului, cel puțin să atragem atenția asupra unor tipuri de statusuri care cu siguranță sabotează starea de bine.
Așadar, dacă cel puțin nu vrei să faci mai mult rău decât deja este, atunci:

Nu mai scrie că te-ai săturat. În primul rând, nu ești original. Cam toți s-au săturat.

Nu scrie statusuri despre cât de tare te bucuri că porcul de vecin a luat amendă de 22500 de lei.

Nu porni – tot în statusuri – de la premisa superiorității morale pe care o deții, judecând împrejurimile de la înălțimea acesteia.

Nu manifesta prezumția omniscienței și a certitudinii că știi ce e mai bine pentru alții, pentru țară, pentru neam, pentru univers și pentru alte câteva universuri paralele. Adu-ți aminte de 7 aprilie 2009. Noi toți eram siguri că știm ce facem și că va fi mai bine. Eram si-guri.

Nu aminti în fiecare zi internauților despre sacrificiul suprem pe care-l faci stând în casă și despre noblețea sufletului tău care trebuie dedusă de aici.

Ah, notă: cu fiecare articol vestimentar pe care-l dai jos și cu fiecare centimetru de apropiere a camerei foto de  decolteu, biceps sau pectorali, se amplifică izul de disperare al pozei.

Dacă, după cele de mai sus, te întrebi iritat „atunci ce altceva să postez!?”, atunci poate că e urgent cazul să faci o inventariere serioasă a reușitelor și lucrurilor cu adevărat frumoase din viața ta.

Să trăiești.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online