...

Căutare avansată

Statistici: Apar tot mai multe locuri vacante pe piața muncii din Moldova

10-10-2018 Date Statistice
...

Demult nu mai e o noutate că piața muncii din Republica Moldova se lovește de o criză de resurse umane din ce în ce mai acută. Migrația, salariile mici, mai ales comparativ cu veniturile din țările europene, condițiile precare de muncă din unele domenii, unele politici sociale i-au demotivat pe mulți oameni apți de muncă să nu opteze pentru o carieră în Moldova. Dar să vedem ce spun statisticile:

conform Monitorului Fiscal și datelor Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă, la 8 octombrie 2018 pe piața muncii sunt înregistrate 12707 locuri de muncă vacante. Cu circa 700 de locuri mai mult decât în septembrie. În mod previzibil, cele mai multe joburi active sunt în Chișinău - 4160 și Bălți - 1088. 

Cel mai mare deficit de personal este înregistrat în domeniul sănătății: e nevoie de 500 de specialiști pentru a suplini pozițiile vacante din domeniul medical. Învățământul tot duce lipsă de cadre: 417 specialiști lipsesc din instituțiile de învățământ moldovenești. 

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ANOFM oferă 10387 locuri de muncă sau 82% din numărul total de locurile vacante. Iar pentru cei cu studii superioare sau medii de specialitate sunt disponibile 2320 locuri de muncă vacante, ceea ce constituie 18% din numărul total. 

Tradițional, cel mai mare număr dintre acestea este destinat lucrătorilor în industria textilă și confecții – 2919, dintre care 2316 sunt pentru cusători. 

Dacă cauți de lucru, jobs.diez te ajută! La noi găsești multe joburi interesante, precum și suportul de care ai nevoie în procesul de angajare. 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0
Oratorica online