...

Căutare avansată

Somnul până târziu în weekend nu compensează odihna insuficientă din cursul săptămânii

21-03-2019 Date Statistice
...

Cei mai mulți dintre noi așteptăm weekend-ul pentru a dormi mai mult, însă se pare că acest obicei nu ne ajută. Dormitul până târziu în weekend înseamnă o nouă săptămână începută cu stângul și cu multe cafele., scrie avantaje.ro.

În urma unui studiu realizat pe un grup de adulţi timp de două săptămâni, oamenii de știință au descoperit că persoanele care au dormit cinci ore pe noapte în timpul săptămânii şi apoi au lenevit până târziu în weekend nu au avut niciun beneficiu. În schimb, persoanele care au respectat un program de somn bine stabilit au avut de câstigat din punct de vedere fizic și psihic.

Constatările cercetătorilor indică faptul că persoanele care dorm mai mult în weekend pot beneficia de o uşoară recuperare, însă efectele dispar când revin la programul obişnuit de somn din cursul săptămânii.

„Concluziile noastre sugerează că suprasolicitarea în cursul săptămânii şi încercarea de a recupera în weekend nu este o strategie eficientă din punct de vedere al sănătăţii”, a declarat directorul Sleep and Chronobiology Lab, Kenneth Wright, unul dintre autorii principali ai cercetării publicate în jurnalul „Current Biology”.

În timpul studiului, participanții care au dormit mai mult în weekend au fost comparaţi cu cei care au primit instrucţiuni să doarmă nouă ore în fiecare noapte, timp de nouă zile. În același timp, alţi subiecţi au fost sfătuiţi să doarmă doar cinci ore pe noapte.

La final, rezultatele au demonstrat că persoanele al căror somn a fost restricţionat au fost tentate să consume gustări în timpul nopţii. Astfel s-au ales cu kilograme în plus și au manifestat o scădere a sensibilităţii la insulină. În cazul celor care au dormit mai mult în weekend, acest obicei s-a diminuat.

Job Premium