...

Căutare avansată

Scrisoare de recomandare: cum arată, la ce trebuie și cum o obții

22-01-2019 Pentru aplicanți
...

Ai putea crede că o scrisoare de recomandare este deja demodată, însă pe Google există peste 1.000 de căutari lunare după „model scrisoare de recomandare” şi puţine site-uri care pot oferi astfel de modele. Deși câţiva ani în urmă scrisoarea de recomandare era o condiție obligatorie la angajare, acum ea a devenit una opţională, dar care valorează mult când îţi doreşti un job cu adevărat bun şi vrei să faci diferenţa, scrie eJobs.

Cel mai important criteriu pentru ca scrisoarea ta de recomandare să conteze este să o obţii de la persoane care te cunosc şi alături de care ai lucrat într-un anumit context, cum ar fi: foşti şefi, colegi, directori de departament, clienţi, etc. Scopul este să povestească despre anumite proiecte şi realizări petrecute într-un context serios şi să îţi pună în valoare abilităţile şi caracterul. 

Prima etapă este să ai o discuţie amicală cu persoana pe care o consideri potrivită să-ţi ofere recomandarea, care trebuie să știe despre tine următoarele:

# Cum te descrii la moment în plan profesional;
# Detalii relevante despre jobul şi compania la care aplici;
# Ce proiect şi ce abilităţi ar fi bine să scoată în evidenţă;
# Cui vei adresa scrisoarea de recomandare;
# Care au fost motivele pentru care ai ales-o să-ţi ofere recomandarea.

Răspunsurile bine pregătite la aceste întrebări vor ghida conţinutul scrisorii de recomandare, care trebuie să cuprindă și relaţia profesională dintre tine și persoana în cauză, evaluarea modului în care ai lucrat la un anumit job sau proiect şi cum te-ai diferenţiat de ceilalţi colegi. Iată şi alte informaţii importante pe care e bine să le cuprindă scrisoarea de recomandare:

  • Data;
  • Formula de adresare pentru recrutor;
  • Numele persoanei recomandate;
  • Perioada în care persoana care îţi oferă recomandarea a lucrat alături de tine;
  • Relaţia business pe care o are cu tine;
  • Functele forte care te diferenţiază de restul candidaţilor;
  • Alte calificări potrivite pentru jobul la care aplici;
  • Numele persoanei care îţi oferă recomandarea şi datele sale de contact.

Este important ca scrisoarea de recomandare să fie scurtă (nu mai mult de o pagină). În privința tonului, este bine ca persoana care te recomandă să fie formală, profesionistă, dar și entuziasmată.

Pe Forbes și pe The Muse găseşti modele de scrisori de recomandare care încep cu formula de adresare, numele persoanei recomandate și continuă cu punctele forte ale acesteia.

Companiile de la noi au multe oferte pentru candidați, iar jobs.diez are grijă să ți le aducă cât mai aproape și să-ți ofere toată informația și susținerea necesară în procesul de angajare.