...

Căutare avansată

Salut, șefu’, mări-mi-ai leafa!

19-12-2019 Pentru aplicanți
...

Ai decis ce faci de la anul? Adică din prima zi a lui 2020, vreau să zic. Ceva de care te apuci numaidecât, dar nu acum. De la anul. Iaca-iaca te apuci. Dar sigur te apuci.

Sport? Regim alimentar sănătos? Te apuci de învățat? Te apuci de teză? De lucru? De renunțat la fumat? Te apuci să economisești banii sau poate chiar te apuci să faci mai mulți?

Niciuna dintre inițiativele de mai sus nu e ușoară, mai ales atunci când entuziasmul festiv se consumă și îți rămâne doar decizia rațională, caracterul și ce a mai rămas din voință.

Dacă e vorba de sport, te pot lua cu plăcere la antrenamentele mele. Regim alimentar sănătos? Ar fi cam ironic să-ți dau sfaturi gesticulând agitat cu o mână, iar cu cealaltă ținând pesmetul cu Nutella, deci mai bine nu. Teza... luna mai a fost cel mai timpuriu punct în timp și istorie când m-am apucat de vreo teză. Nici la celelalte nu tare mă pricep, dar! Dar... când vine vorba de făcut mai mulți bani, avem ambii noroc de Themuse, care are niște idei aici despre când și în ce condiții ai putea să ceri o mărire de salariu.

Așa să ne ajute Themuse, anul 2020 și guzganul aferent.

Prilejuri bune pentru a pretinde să ronțăi o leafă mai cărnoasă:

 • Compania o duce bine financiar și înregistrează venituri bunicele;
 • Te înțelegi bine cu cel care poate lua o decizie în sensul modificării salariului;
 • Ai pe cineva care poate confirma că meriți mărirea, un avocat care să-ți pledeze cauza, poate chiar superiorul tău direct care, însă, nu poate el însuși să-ți umfle bugetul;
 • Tocmai ai terminat un proiect important, valoros pentru companie, raportul de evaluare a performanțelor e departe în timp, iar ultima mărire de salariu s-a produs cu mai bine de un an în urmă;
 • Ți-ai asumat mai multe responsabilități și sarcini și le-ai cărat responsabil, ai strâns toate dovezile în acest sens și ești pregătit să-ți argumentezi cu mâna pe inimă și pe card (gen, cardul în dreptul inimii) solicitarea.

Cazuri în care mai bine te abții, mai aștepți sau mai consulți o dată oglinda:

 • Nu ai un răspuns prea bine elaborat pentru întrebarea De ce ai merita o mărire de salariu?;
 • Nu ai cifre concrete pe care ai vrea să le soliciți, dar, în principiu, parcă nu i-ar strica niște bănișori și asta e tot ce știi și spui șefului;
 • Nu ai adoptat responsabilități noi și nu ai prestat mai mult sau mai bine decât odinioară;
 • Compania are o schemă specială de mărire salarială, un algoritm clar;
 • Nu te înțelegi prea bine cu personajele cu putere de decizie;
 • Se fac fie restructurări, fie reduceri de buget, anume din cauza problemelor financiare.

Spor să ai, deci!... salarial, guzgănial, personal, de care vrei...

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online