...

Căutare avansată

Salarii mai mari în 2018. Pentru cine se prevăd majorări salariale în bugetul de stat

20-12-2017 Ce spune Legea
...

Bugetul de stat prevede majorări pentru cheltuielile de personal pentru anul 2018. Anul viitor acestea sunt estimate în sumă de 13 768,6 mil. lei sau 8,6% din PIB. Față de anul curent, acestea vor crește cu 1 308  mil. lei.

Majorarea volumului cheltuielilor de personal este condiționată de creșterea salariilor angajaților din sectorul bugetar, precum și de restructurarea și crearea unor noi instituții, potrivit Monitorul Fiscal.

În limita fondului de 13 768,6 mil. lei se încadrează măsurile de majorări salariale aprobate din anul 2017, dar și cele prevăzute pentru anul 2018.

...

De la 1 ianuarie 2018 se va majora cu 10% salariul angajaților salarizați în baza Rețelei tarifare unice, inclusiv militarii, iar costul total al acestor majorări este estimat la 304,8 mil. lei.

De majorarea salariilor de funcție vor beneficia peste 120 mii de angajați din instituțiile de învățământ, cultură și artă, medico-sanitare și de asistență socială, cultură fizică și sport, din sfera științei și inovării, militarii, polițiștii și alți angajați din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice, precum şi funcţionarii publici.

În urma majorării, salariul tarifar pentru categoria I de salarizare va fi stabilit în cuantum de 1100 lei. Salariile de funcție pe categorii de salarizare se vor majora progresiv, de la 100 lei pentru angajații categoriei I, până la 200 de lei pentru categoria de salarizare 25. Per total, în anul viitor se preconizează cheltuieli de 42,4 mil. lei pentru trecerea funcționarilor publici pe următoarele trepte de salarizare.

Judecătorii și procurorii vor avea salarii mai mari de la 1 aprilie 2018, datorită recalculării pe măsura creșterii salariului mediu pe economie din anul precedent, după cum dictează Legea nr.328 din 23 decembrie 2013 privind salarizarea judecătorilor și procurorilor. Costul acestora este estimat în sumă de 58,3 mil. lei.

De la 1 septembrie 2017 a intrat în vigoare majorarea salariilor cadrelor didactice, pe măsura creșterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia națională pentru anul gestionar față de salariul mediu din învățământul real atins în trimestrul IV al anului precedent. Costul acestor majorări se estimează la suma de 104,4 mil. lei.

De asemenea în domeniul învățământului, vor fi necesari aprox. 15,2 mil. lei pentru reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție în primii ani de activitate pedagogică a tinerilor specialiști. Această măsură are loc ca urmare a actualizării numărului de beneficiari.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online