Căutare avansată

România, pe locul 2 mondial în topul crizei de personal calificat

04-07-2018 Date Statistice
...

Patru din cinci angajatori din România au probleme în ceea ce privește găsirea angajaților care să se alinieze setului de abilități necesare pentru a ocupa pozițiile pe care acestea le au libere, reiese dintr-un studiu realizat de compania de recrutare ManpowerGroup.

Studiul, citat de intellinews.com, plasează România în rândul țărilor din lume care se confruntă cu o criză acută de personal calificat. Cel mai greu se găsește personal în rândul muncitorilor calificați (electricieni, mecanici, sudori), oamenilor de vânzări, inginerilor, șoferilor, tehnicienilor, specialiștilor IT (securitate cibernetică, suport tehnic), contabililor, avocaților, cercetătorilor, recepționerilor, oamenilor din zona de producție.

Astfel, 81% din recruiterii intervievați au precizat faptul că au dificultăți în recrutarea personalului calificat, România fiind pe locul doi la nivel mondial, după Japonia (89% dintre repezentanții companiilor au declarat că își găsesc cu greu noi angajați calificați).

...

Cei de la Manpower spun că această situație reflectă aplecarea companiilor spre nearshoring și offshoring (în esență, decizia de a lucra pentru proiecte lansate de alte companii, în loc de a iniția propriile proiecte și de a crea propriile produse, iar outsourcing-ul făcut pentru companii de IT din străinătate este un bun exemplu în ceea ce privește țara noastră). ”Rezultatul este acela că angajatorii rămân cu roluri pe care nu le îndeplinește nimeni, iar acest lucru amenință dezvoltarea afacerilor și eficiența operațională”.

Domeniul IT, cu un impact pozitiv în economia țării, a pus destul de multă presiune pe piața muncii. De altfel, deși până în 2020 ar fi necesar ca țara noastră să aibă 300.000 de angajați în sectorul IT, în acest moment lucrează aproximativ jumătate dintre aceste persoane.

Specialiștii din HR afirmă faptul că, pe piața muncii din România, există un deficit de angajați dublat de un deficit de talent. Acesta din urmă îşi are rădăcinile în lipsa competențelor profesionale specifice rolului (așa-numitele hard-skills), lucru care se reflectă cel mai puternic în dificultatea cu care companiile reușesc să ocupe corespunzător funcțiile de middle și top management, dar și pozițiile care necesită competențe specifice.

Totodată, exodul masiv al românilor care preferă să-și construiască o carieră în străinătate nu este de ajutor, ducând, astfel, la problemele identificate de companiile intervievate de Manpower.

De altfel, în Bulgaria 68% dintre angajatori au spus că găsesc destul de greu personal calificat, procent similar cu cel din alte țări din zonă: Turcia (66%), Grecia (61%), Slovacia (54%). Vedem, deci, faptul că lipsa personalului calificat este o problemă des întâlnită în rândul țărilor din Europa Centrală și de Est.

Sursa: start-up.ro.

Job Premium