...

Căutare avansată

Roboţii nu au afectat negativ piața muncii, eliminând deocamdată foarte puține locuri de muncă

09-01-2019 Date Statistice
...

Creşterea automatizării a avut, până acum, un impact neglijabil asupra numărului de locuri de muncă la scară mondială, în pofida predicţiilor sumbre referitoare la înlocuirea oamenilor cu maşini. Afirmația aparține economistului şef al Băncii Mondiale, Pinelopi Koujianou Goldberg, scrie agerpres.ro.

Mai mult, chiar dacă economiile avansate au pierdut locuri de muncă în sectorul industrial, în ultimele două decenii, expansiunea acestui sector în economiile din Estul Asiei a compensat numărul locurilor de muncă pierdute în economiile avansate, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. „Teama că roboţii au eliminat locuri de muncă nu este sprijinită de dovezi, până acum”, a declarat Goldberg.

Raportul Băncii Mondiale, intitulat „World Development Report 2019”, este ultimul dintr-un şir de analize realizate de academicieni, firme de consultanţă şi guverne, care evaluează impactul noilor tehnologii asupra gradului de ocupare. Studiile realizate în trecut deseori prognozau că automatizarea va distruge mai multe locuri de muncă decât va crea.

În raportul său, Banca Mondială subliniază că natura muncii va evolua în viitor. Chiar dacă progresele tehnologice în domeniul automatizării permit roboţilor să preia mii de sarcini de rutină şi să elimine multe joburi cu calificare redusă din economiile avansate şi ţările în curs de dezvoltare, ele creează de asemenea oportunităţi pentru locuri de muncă diferite, mai productive şi mai creative.

„Aceasta este cea de a patra revoluţie industrială, au mai fost trei până acum, şi în fiecare caz am reuşit să supravieţuim astfel încât nu se pune problema ca maşinile să elimine complet oamenii. În cele din urmă ne vom adapta”, a spus Pinelopi Koujianou Goldberg.

Gradul de ocupare în sectorul industrial a scăzut cu mai mult de 10 puncte procentuale în ultimele două decenii în ţări precum Marea Britanie, Spania şi Singapore, pe măsură ce angajaţii au migrat dinspre locurile de muncă în sectorul manufacturier spre cele din sectorul serviciilor. În paralel însă, gradul de ocupare în sectorul industrial a crescut în unele ţări în curs de dezvoltare, precum Vietnam, unde a urcat de la 9% în 1991 la 25% în 2017.

În viitor, este mai probabil ca muncitorii să aibă mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei lor profesionale, în mare parte graţie expansiunii economiei informale, decât să deţină o singură poziţie la un singur angajator timp de mai multe decenii, potrivit Băncii Mondiale.

Sursa: bizlaw.md.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0
Oratorica online