...

Căutare avansată

Relaxarea de după job. Tentative de sugestii și recomandări.

18-10-2019 Diversitate
...

Astăzi, 18 octombrie, este ziua de naștere a lui Jean-Claude Van Damme.

Pe lângă filmele în care, după ce este abuzat până la sânge și semi-comă de inamici, se enervează și îi bate pe toți, Van Damme mai este vestit pentru un lucru, și anume acel șpagat perfect executat, stând pe două camioane Volvo. În mișcare. În marșarier.

Într-un fel sau altul, amice, și tu te pregătești să fii un mic Jean-Claude Van Damme. E vineri și urmează, la rându-ți, să te crăcești între două zile de weekend pe care se prea poate să le fi așteptat așa cum aștepta Van Damme răzbunarea în filmul Kickboxer.

Înainte de weekendul propriu-zis însă, vine izbăvirea de vineri seara – asta neînsemnând că îți detești jobul, pur și simplu uneori e bine și simți nevoia să iei o pauză de la ceea ce faci în mod normal – evadarea, Jobshank Redemption... și dacă tot se prea poate să îți trăiești cele două zile libere într-o teribilă frustrare din cauză că nu știi încă să-ți gestionezi libertatea și stai aiurea și ajungi să te simți duminică seara trist și mizerabil, hai măcar să-ți spun ce poți face imediat după lucru, ca să ai parte de niște relaxare, mai ales dacă nu ești genul pe care poți să-l arunci în club ca pe un copil în parcul de distracții sau ca pe-o broască-n baltă și să-l lași acolo fără nicio grijă să-și trăiască fericit viața. În plus, poate n-ai bani de club. Ups.

Cum ajungi acasă, așadar, fă rapid ce știai că trebuie să mai faci prin casă, la nivel de menaj sau de orice altceva, ca să scapi de presiunea obligațiunilor casnice. Știu că asta presupune din nou un fel de muncă, dar e bine să o faci cât mai curând dacă oricum știi că trebuie să o faci. O spun din proprie experiență și o spune și wikihow.com.

Tot aici ți se sugerează să întreprinzi mici activități pe termen scurt (small pockets of time – interesantă formulare), cum ar fi o plimbărică în jurul blocului (dacă blocul e foarte mic, fă mai multe plimbărici) sau o repriză de dans (nu se specifică ce fel de dans și cu cine, așa că ești liber să aprinzi un foc autorizat și să dai curs impulsurilor tribale preț de câteva minute).

Aparatele electronice care au treabă cu lucrul! Închide-le, deconectează-le și uită-le. Uneori, ce-i drept, și alea care nu au treabă cu lucrul merită deconectate, mai ales atunci când glasul nostru interior simte abuzul de facebook sau de youtube, or el simte, simte și dă de știre, ceea ce ia forma anxietății și enervării chiar în timp ce dai scroll.

Respiră adânc (asta da soluție economă, deși, spre seară, în anumite sectoare ale Chișinăului, procedura nu e recoandată).

Ieși cu persoane plăcute sau caută-ți de hobby – că de treabă ți-ai căutat până acum – și mai ieși și la natură.

O recomandare pe care o plasez cam pe la mijlocul axei cu interesant într-un capăt și ludico-trăsnit în celălalt, una regăsită și pe verywellmind.com, este să îți elaborezi un soi de ritual de plecare de la lucru, ceva care să consfințească lepădarea provizorie de job – un gest, o serie de acțiuni (wikihow dă exemplul închizi computerul – speli mâinile – părăsești biroul) sau orice cu valoare simbolică.

Spre final, credeam că pot să fiu original să să-ți ofer un exemplu din propria experiență, pe care, în mod normal, poate nu ți l-ar propune altcineva (om sau sursă internetică) din motiv că sună un pic cam ciudat (Să faci sport după lucru. Cum să faci sport după lucru? Ești și așa obosit. Da, dar vezi tu, ești extenuat mintal, dar acțiunea fizică revigorează creierul și dă o stare de bine). Urma, în fine, să mă dau deștept, or îmi amintesc că asta făceam fiind în SUA, în 2013, venind obosit de la muncă, seara. Făceam sport și mă simțeam poate mai obosit fizic, dar minunat pe dinăuntru, dar Wikihow mi-o ia iar înainte și spune de exerciții fizice, ba chiar de eventuala practicare a unui stil de artă marțială. Spor, deci.

Bine, toate astea sunt sugestii care ar putea fi îmbrățișate grupat de către diverși indivizi, în funcție de idei, caracter, personalitate, pasiuni, fobii sau orice altceva, ar putea fi îmbrățișate toate, sau ar putea să nu fie îmbrățișate deloc.

Tu îți alegi ce vrei sau, de ce nu, inventezi ceva și împărtășești îm comentarii.

Încă o dată, spor!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu