...

Căutare avansată

Pro Angajat, Anti Călărit.

06-06-2019 Pentru aplicanți
...

 

               Scriam ieri, carevasăzică, despre recentul proiect al Sindicatului, cel menit să aducă un amendament Codului Muncii, care să presupună instituirea acelei perioade de maximum cinci zile lucrătoare în care angajatorul să fie obligat să informeze candidatul în legătură cu respingerea acestuia din urmă.

               Îmi îngăduisem, recunosc, luxul impresiei că se vor schimbări frumoase, că undeva, după pereții gri ai Confederației Sindicatelor, câteva straturi de tencuială și vreo două tapete, există un emisar bun și blând ca o mamă printre vecini gălăgioși, care se gândește la noi, care are grijă de noi, florile deshidratate de pe câmpul muncii.

               A venit, însă, momentul deșteptării, când m-a percutat în moalele speranțelor un comentariu la materialul meu de ieri. Nu schimb niciun cuvânt, îl copiez aici, să-l vezi, să-l simți și să-l clocești poate la adăpostul propriilor dureri:

               Asta e tot de ce este capabilă Confederaţia Naţională a Sindicatelor în condiţiile în care sute de salariaţi sunt concediaţi de la întreprinderile cu capital majoritar de stat, sub pretextul "optimizării de personal"?

               Am citit, am tăcut, am mai citit o dată, am tăcut mai tare, mi-am amintit de niște cazuri pe care le cunosc personal în legătură cu aspectul ăsta al realității și am zis că de tăcut nu mai trebuie. Nici eu nu trebuie să tac și nici tu nu trebuie să taci, iar mâine, șapte iunie, ai ocazia să te uiți în ochii celor care au jurat pe propriul CV și onoare profesională că-ți vor apăra interesele și să le pui inclusiv întrebarea de mai sus, pentru că mâine, șapte iunie, la ora 17:45, la Tucano Coffee Brasil (Bodoni colț cu Alexandru cel Bun), Radio Moldova Tineret organizează talk-show-ul public (PUBLIC, adică poți să te duci acolo dacă vrei și ai și vouchere pentru cafea din partea casei) Pro Angajat, un talk-show cu reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (protecției sociale, Carl!), și ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, un talk-show cu două direcții majore de abordare: concedierile (inclusiv cele abuzive) și salariul în plic.

               Înainte să mergi la eveniment însă, vreau să te rog ceva. Din suflet. Atât suflet cât am, din tot odată te rog. Adu-ți aminte de sistemul cutiei negre, cunoscut mai mult în varianta engleză Black Box, cel care servește drept optică a înțelegerii inclusiv a procesului de guvernare într-o țară. E sistemul care utilizează inputs (stimuli externi, feedback, solicitări, reclamații, deziderate, proiecte etc.) care intră în cutia neagră (aparatul decizional), se produce procesarea, după care din cutia neagră ies outputs (rezultate, decizii, politici etc.). Tu ești o sursă de inputs în sistem, în cutia neagră, iar mâine poți să-ți confirmi statutul, punând întrebări și cerând socoteală celor responsabili de generarea output-urilor. Mai ține minte că în fața ta mâine nu vor sta niște somități, niște zei intangibili din panteonul birocratic, ci oameni. Oameni simpli care au responsabilități față de tine în virtutea meseriei alese. Mai ține minte că nu există lucruri care trebuie spuse la radio ca să dea bine și lucruri care nu trebuie spuse la radio ca să nu se supere președintele sovietului sătesc. Există lucruri pe care le simți și le trăiești, iar asta e ceea ce contează și va conta și mâine în talk-show-ul Pro Angajat.

               Încă ceva. Înainte să dezlănțui nihilistul însetat din tine și să spui că obiecțiile sau dezideratele tale nu vor avea niciun efect, mai amintește-ți de filmul Shawshank Redemption, unde Andy Dufrense a scris și a scris și iar a scris autorităților în legătură cu suplimentarea materialelor din biblioteca închisorii. Într-un final, răspunsul a venit și au venit și deciziile favorabile, pe sistemul picăturii chinezești care, la un moment dat, își face efectul.

               Fii și tu o picătură mâine.  Nu vrei să fii picătură chinezească? Fii picătură muncitorească, fii picătură deziderească, fii picătură inputească, fii de care vrei, dar vino, vino pentru că doar așa, picătură cu picătură, poate ajungem să călărim, într-un final, valul schimbării pe care-l așteptăm cu toții.

               Vineri, șapte iunie, ora 17:45, la Tucano Coffee Brasil, Radio Moldova Tineret e Pro Angajat.


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium