...

Căutare avansată

Povestea de succes a lui Geeku Arivistu

11-09-2019 Pentru aplicanți
...

Carevasăzică, există articolul ăsta. Este un articol de pe cariera.ejobs.ro, documentat inclusiv de pe forbes.com, care îți spune, pe o întindere de zece pași fermi, cum să te comporți în prima lună de job nou.

Printre sfaturi găsești:

  • Fii acel geek care se prezintă peste tot;
  • Împrietenește-te cu liderii de opinie;
  • Mergi în pauzele de cafea chiar dacă nu bei cafea;
  • Solicită șefului întâlniri cât mai frecvente în vederea obținerii feedback-ului și a optimizării relației cu el;
  • Noteză tot ce auzi;
  • Descoperă și leagă prietenii cu noii colegi în online;

Astea sunt câteva. În articol mai sunt. Ideea este, potrivit acestuia, să te faci simpatic și să confirmi imaginea de la interviu. Să dai bine la public, deci.

Prima mea întrebare pentru tine ar fi.... tu ai mințit la interviul de angajare? Ai distorsionat nițeluș realitatea? Ei bine, în caz afirmativ, probabil articolul despre care zic mai sus este pentru tine și mult spor îți urez, deși mă îndoiesc că-ți vei menține imaginea pe linia de plutire prea mult. De fapt nu, nici măcar nu-ți urez spor.

Cred că, dacă aș lucra într-o companie sau într-un birou cu mulți oameni și aș vedea că tipul nou este așa cum spune articolul de mai sus, primul impuls ar putea fi să caut zâne fermecate, să le implor să-l transforme pe tipul respectiv în șfab, iar eu să-l strivesc.

Admit cu toată puterea de asumare că eu, la rându-mi, pot fi și cel mai probabil sunt un tip perfect strivibil pentru mulți alții, dar dacă sunt lucruri pe care nu le diger, atunci printre ele invariabil găsești falsitatea și impostura.

Dacă simți psihologul latent din tine dându-ți ghes și adiind ceva despre proiecții, încearcă să-l potolești.

...

Încerc să îmi aduc aminte cum eram la început de job. Am avut trei până acum, dacă nu-l iau în calcul pe cel din SUA, din studenție, unde m-am ocupat de curățenie într-un parc acvatic. Așadar, scris de articole (îndeletnicirea de față), radio și tv. Asemănarea dintre cele trei joburi la nivel de atitudine a mea este că peste tot, la început, eram mai entuziasmat decât pe parcurs, asta n-o neg. Cu siguranță însă, niciodată n-am încercat să mă pun bine cu cineva sau să lingușesc în vederea obținerii vreunui beneficiu. Dimpotrivă, atât de mult îmi repugnă treaba asta, încât uneori aș fi putut-o da în cealaltă extremă, fiind poate pe alocuri rece sau expeditiv mai curând decât măgulitor. Furnizor local de chestii dulci la ceai am fost în mod constant. Am refuzat să fac lucruri sub formă de favoruri sau din teama de a supăra? În mod constant, categoric. Ceea ce vreau să spun e că, la invel valoric cel puțin, am fost la fel la începutul jobului ca și pe parcurs, și... treaba asta mă face să mă simt cât se poate de iber și neîncorsetat în rigorile unei imagini pe care trebuie să o mențin. E atât de bine și frumos să faci ce simți și să fii tu – bine, firește, în limita responsabilităților și angajamntelor asumate față de jobul însuși – fără să fii presat de imperative dureroase pentru glanda sincerității.

Asta e părerea mea. Doar a mea. Poate că ție-ți place să fii acel geek care se prezintă peste tot și care se împrietenește cu liderii de opinie.

De fapt... cum îți place ție să fii la locul tău de muncă?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online