...

Căutare avansată

(Partea II) Când și cum solicităm o mărire de salariu: Recomandări de la angajatorii din Moldova

12-11-2019 Pentru aplicanți
...

...Orange Moldova: Să ceri un salariu mai mare e mai simplu decât ţi-ai imaginat. Pentru asta trebuie doar să ştii câteva trucuri testate în compania noastră. Citește sfaturi practice pentru ca să fii recompensat pe măsură pentru efortul pe care îl depui la locul de muncă.

Înainte de a cere o majorare de salariu urmează câteva reguli şi treci la acţiune.

 1. Analizează dacă salariul pe care îl ai reflectă responsabilitățile, nivelul de experiență şi performanţele tale recente.
 2. Determină care e valoarea ta în cadrul echipei / departamentului din care faci parte.
 3. Odată cu angajarea la Orange, dar şi la fiecare jumătate de an, fiecare membru al echipei împreună cu supervizorul său stabilesc un plan de dezvoltare profesională. La evaluare încearcă să afli ce mai e nevoie să faci pentru a obține o majorare de salariu. Această abordare îţi va da acel indiciu cheie de care depinde mărirea salariului tău.
 4. Perfecţionează-te mereu și învață cât mai multe despre industria în care activezi. Dacă ai atins salariul maxim pentru funcţia pe care o deţii, încearcă să te descoperi într-o altă activitate/rol. Pentru a oferi angajaţilor şansa de a se redescoperi, la Orange am lansatprogramul Job Shadowing care-ţi permite să petreci câteva ore în „umbra” unui angajat al Orange  și să afli mai multe despre activităţile şi responsabilităţile sale de la locul de muncă. Cu Job Shadowing ai oportunitatea de a explora noi opţiuni de carieră, de a-ţi forma o părere informată despre oportunităţile de dezvoltare în cadrul companiei şi de a socializa cu colegii.
 5. Pe lângă salariul lunar, Orange oferă angajaţilor şi un set de beneficii, care, la fel pot fi negociate. Iată câteva idei pe care  poţi să le pui în discuţie la o negociere de salariu:
 • Asigurare medicală privată
 • Suport pentru activităţi sportive
 • Bonus de performanţă
 • Credit ipotecar
 • Bonus de loialitate
 • Tichete de masă
 1. Înainte de a începe discuţia despre salariu, eliberează-te de tensiune (fă câteva exerciții de meditație). Pentru astfel de situaţii, la Orange Systems dispunem de zone Focus unde domină liniștea şi unde angajaţii pot medita în voie. J

Time is now! Dacă simți că meriți o mărire salarială, nu amâna momentul și negociază, cu ajutorul sfaturilor propuse de noi, un pachet de beneficii, care să îți ofere mai multă satisfacție şi o apreciere corectă a eforturilor tale.


...Leader HR:  În cariera profesională există multiple strategii de creștere salarială, în dependență de mărimea businessului, oportunitățile interne în cadrul companiei, piața cu care lucrează compania și desigur competențele profesionale. 

 1. Dacă faci parte dintr-o companie mai mică, la nivel local, oportunitățile de creștere salariala se reduc considerabil. Totul depinde de strategia companiei și dacă se planifica extindere. In cazul când angajatul da dovada de rezultate remarcabile și  își asuma mai multe responsabilități, oricând poate sa se apropie de fondator/director executiv și sa discute despre condițiile de mărire salariala. 
 2. Dacă compania nu planifică extindere, atunci în mare parte, poți solicita evaluare de performanta și posibila creștere salarială. Angajatul se va pregăti sa discute despre contribuțiile aduse in funcția pe care o deține. 
 3. In cadrul companiilor mai mari se recomanda implementarea managementului de performanta unde anual se analizează salariile și în baza performantelor obținute, se oferă creșterea salariala stabilita de la începutul anului (buget salarial). Fiecare companie dispune de proceduri interne care specifică pașii pentru majorarea salariului. 
 4. Dacă compania nu oferă creștere salarială, cel mai simplu este sa-ți găsești un nou loc de muncă care oferă salariul și condițiile pe care le soliciți. Aici angajatul să fie mai precaut, deoarece noua companie poate promite multe, dar să nu uite să cerceteze despre compania dată. Uneori valorile, viziunile, echipa și cultura organizațională contează mult mai mult decât o creștere salarială. 

In cadrul companiei LeaderHR, fiind o echipa de patru persoane, ne permitem sa oferim bonusuri trimestriale în baza rezultatelor obținute. In acest caz, dacă angajatul își dorește o creștere salariala, cunoaște de la bun început care sunt condițiile și totul depinde de performanța sa. "


...INDRIVO: Salariul reprezinta o parte componentă a EVP (Employee Value Proposition sau Propunerea de Valoare pentru Angajat), care la Indrivo este construită după 3 principii: transparența, competitivitate și imparțialitate. Transparența este valorea de bază a companiei noastre, promovată în toate deciziile, procesele și comunicările pe care le avem. În salarizare aceasta se reflectă prin faptul că orice angajat cunoaște de ce are salariul respectiv, care este nivelul urmator de salarizare și promovare și ce trebuie să facă ca să ajungă la acest nivel. Celelalte 2 principii asigură ca nivelul de salarizare din compania noastră este unul dintre cele mai favorabile de pe piața IT din Moldova și este definit în exclusivitate de competențele profesionale ale angajatului.

Deși revizuirea salariului se face planificat o data la 6 luni, angajatul poate iniția oricând discuția în privința ajustării salariale bazându-se pe aceleați criterii: competențe individuale și majorarea corespunzatoare acestor competențe. Apropo, ofertele de muncă pentru angajații noi contin planul de creștere salarială pentru primele 6 luni, adică pâna la prima sesiune de evaluare a performanței angajatului. Ne dorim ca angajații noștri să se concentreze asupra contribuției lor la creșterea companiei și să nu fie preocupați de negocierea unei creșteri salariale.


...Salt Edge:  Înțelegem că inițierea unei conversații privind mărirea salariului poate fi o chestiune delicată pentru unii. Iată câteva sugestii pentru a vă asigura că munca dumneavoastră primește compensația pe care o merită.

Adresați întrebări! Începând cu primul interviu, adresați cât mai multe întrebări pentru a intelege bine rolul și așteptările de la dumneavoastră. Interesați-va ce sarcini veți primi, cum va fi evaluată performanța dvs. în aceste sarcini, ce se va întâmpla dacă le efectuați mai rapid sau dacă veți prelua mai multe sarcini.

Alegeți momentul potrivit pentru a solicită o majorare salarială, de ex. după finalizarea cu succes a unui proiect, în timpul revizuirii performanței, sau când vi se solicită să asumați mai multe responsabilități.

Adresați-vă la persoana potrivită. Managerul dumneavoastră ar fi prima persoană cu care să discutați acest subiect. Faceți o  programare cu el / ea. Nu lăsăți acest tip de conversație pentru o cafea de 5 minute.

Veniți la întâlnire pregătit. Pregătiți din timp o listă de sarcini / proiecte pe care le-ați îndeplinit cu succes. De asemenea, puteți crea și o listă de responsabilități suplimentare pe care le-ați asumat. Fiți clar și direct cu privire la așteptările dumneavoastră salariale și nu vă fie frică să vorbiți deschis.

La Salt Edge am adoptat o abordare proactivă, managerul fiind cel care inițiază conversația cu privire la majorarea salariului în timpul unui Performance Review. Această revizuire este un dialog constructiv între angajat și manager. Este o modalitate excelentă de a evalua realizările, de a explora noi roluri, de a stabili obiective și de a discuta meritele angajatului. Considerăm că este mai ușor să avansăm orice idei cu privire la majorarea salariului în acest context.

 

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0
Oratorica online