...

Căutare avansată

Opt arhetipuri ale liderilor. Tu cine ești?

06-11-2017 Diversitate
...

Manfred F.R.Kets de Vries, autorul bestsellerului The Hedgehog Effect: The Secrets of Building High Performance Teams, spune că mulți lideri eșuează în munca lor din motiv că nu au o echipă de manageri care să le completeze și suplinească punctele slabe.

Kets de Vries studiază de mai mulți ani managerii și conducătorii de companii și felurile lor de comportamnt. În urma cercetărilor sale, el a stabilit că sunt opt tipuri de arhetipuri caracteristice liderilor. El consideră că fiecare arhetip trebuie să se combine cu necesitățile companiei: „Una dintre principalele cauze ale disfuncţionalităţii unei echipe sau organizaţii şi ale eşecului acelui lider, este tocmai lipsa de potrivire dintre arhetipul unui lider şi contextul anumit în care el sau ea operează.” a declarat cercetătorul pentru Harvard Business Review.

Iată care sunt cele 8 arhetipuri descrise de Kets de Vries: 

1. „Strategii” văd leadership-ul ca pe un joc de şah. Ei sunt foarte buni atunci când trebuie să se ocupe de evoluţiile din mediul în care operează organizaţia. Ei oferă viziune, direcţie strategică şi gândire „outside-the-box”, pentru a crea noi forme organizaţionale şi a genera creşterea afacerii în viitor.

2. „Catalizatorii schimbării” văd leadership-ul ca pe o activitate de redresare. Le plac foarte mult situaţiile „încurcate şi murdare”. Sunt nişte maeştrii ai „reconstrucţiei” şi ai creării noilor „tipare” organizaţionale.

3. „Experţii în tranzacţii” văd leadership-ul ca pe o activitate prin care sunt încheiate tranzacţii. Ei sunt pricepuţi la identificarea şi exploatarea noilor oportunităţi, iar atunci când se află într-o negociere se simt „ca peştele în apă”.

4. „Constructorii” abordează leadership-ul ca şi cum ar fi o activitate antreprenorială. Aceşti directori executivi visează să creeze ceva şi au şi talentul şi hotărârea necesare pentru a-şi transforma visele în realitate.

5. „Inovatorii” văd leadership-ul ca pe o oportunitate de a genera idei creative. Aceşti oameni se concentrează pe ceea ce este nou şi posedă o imensă capacitate de a rezolva probleme extrem de dificile.

6. „Procesorii” văd în leadership un exerciţiu în eficienţă. Acestor directori executivi le place ca organizaţiile să fie ca nişte maşinării bine unse, ce funcţionează impecabil. Sunt foarte eficienţi în înfiinţarea structurilor şi sistemelor care constituie suportul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor unei organizaţii.

7. „Coach-ii” abordează leadership-ul ca pe o formă de dezvoltare profesională şi personală a oamenilor. Aceşti directori executivi ştiu cum să scoată la iveală tot ceea ce este mai bun din oameni, creând astfel nişte culturi organizaţionale marcate de urmărirea obţinerii unor performanţe foarte înalte.

8. „Comunicatorii” văd leadership-ul ca pe un „management al scenei”. Aceşti directori executivi sunt nişte influenţatori grozavi şi au un impact considerabil asupra oamenilor din jurul lor şi a mediului în care acţionează.

Dacă îţi dai seama ce tipuri de lideri ai în echipa ta, lucrul acesta poate face minuni pentru eficienţa voastră, ca grup. Te ajută să recunoşti modul în care tu şi colegii tăi vă puteţi aduce, în mod individual, cea mai bună contribuţie la ceea ce este şi ceea ce realizează echipa. La rândul ei, această mentalitate va crea o cultură a sprijinului reciproc şi a încrederii, va reduce stresul şi conflictele în echipă şi va promova rezolvarea creativă a problemelor. De asemenea, îţi va oferi informaţiile necesare atunci când cauţi un nou membru pe care să-l aduci în echipă, fiindcă înainte de a-l căuta vei avea la îndemână răspunsul la întrebarea: ce fel de personalităţi şi abilităţi ne lipsesc?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online