...

Căutare avansată

Oferte false, escrocherii și bau-bau profesional

02-10-2019 Pentru aplicanți
...

Pentru ăștia mai mari un pic, la care copiii și adolescenții se uită și cred despre ei că sunt adulți care știu ce vor de la viață și care reacționează uneori la apelativul bărbat sau femeie, Adevăr sau Provocare nu mai este un joc în care abia așteaptă să-și pupe obiectele pasiunii.

Adevăr sau Provocare este, în lumea ăstora mari, genericul demersului de angajare.

Fără niciun fel de glumă, ofertele de job și anunțurile de angajare de pe email, de prin ziare, de pe rețelele de socializare, pot fi, în egală măsură, adevăruri sau veritabile provocări, provocări ale simțului precauției și vigilenței de cele mai multe ori.

Dacă te prinzi în jocul escrocilor și iei de bună o ofertă falsă de angajare, intri într-o zonă întunecată și urât mirositoare (concurează uneori cu Chișinăul în perioadele fertile ale stației de epurare), populată de chestii hidoase și zgomotoase, mici sau uriașe, pe numele lor riscuri – de la riscul de a-ți fi utilizate și publicate datele personale, până la riscul de a pierde bani.

Problema e cum identifici ofertele false, or unele sunt atât de bine machiate, încât pe facebook ar putea fi cu adevărat seducătoare.

Un semn că situația nu-i tocmai ornată cu flori ar fi – potrivit thebalancecareers.com  – că ți se cer, apropo de riscurile de care aminteam mai sus, date cu caracter personal sau vreun număr de card pentru a-ți fi transferați (câtă generozitate, nu?) niște bani. Nu expedia nimănui date cu caracter personal sau numere de card!

...

Un alt semnal de alarmă este tras de faptul că oferta de job este, de regulă, practic de vis. Prea bună ca să fie adevărată, spune thebalancecareers, iar pretinsul angajator – adaugă job-hunt.org – vrea să te angajeze imediat, chiar acum, iată chiar în acest moment. În plus, ei te contactează primii și spun că i-ai dat gata cu geniul tău, că ți-au găsit CV-ul pe net și că ești o poveste pe două picioare și simt că lumea ar fi în general mai rea fără tine în ea. Ai grijă!

Știi la ce să mai ai grijă? La conținutul anunțului de angajare. Dacă e prea vag, dacă nu prea înțelegi exact ce ar trebui să faci la jobul respectiv, dacă totul e mult prea general formulat, dacă nici calitățile potențialului angajat nu sunt bine definite, atunci pune-ți niște întrebări, și ție și mărinimosului angajator, iar dacă emailul pe care ți-l expediază este cu greșeli, vine de la o adresă care nu prea pare să aparțină companiei care pare să te vrea ca angajat (nu conține domeniul companiei, ci vine de pe yahoo, gmail, hotmail etc.) și nu conține date de contact ale companiei, fii din nou cu ochii cel puțin în patru.

...

În plus, documentează-te, mai uită-te pe net, pune denumirea companiei în google, vezi dacă găsești ceva. Dacă nu vezi nimic, atunci e escrocherie, dacă găsești sau chiar e o companie cunoscută, atunci poți scrie companiei respective, întrebându-i dacă au vreun angajat cu numele celui care îți propune jobul. Încă ceva, dacă respectiva companie este cunsocută, dar pe rețelele de socializare are suspect de puțini urmăritori (followers), poate fi din nou un semn că ceva cumva undeva e strâmb și stă să cadă.

Vistaprojects.com  mai menționează ceva interesant și aparent nu foarte important – gradul de personalizare a emailului. Dacă îți este adresat ție personal, atunci numele tău va figura acolo. Dacă nu, atunci formula de introducere va fi generală și cuprinzătoare, ca un spam care se respectă. Dacă numele tău apare totuși în email, dar este scris greșit, din nou ține-ți bucuria-n frâu și fii precaut.

Dacă vezi vreodată, apropo, un anunț al jobs.diez care să conțină greșeli, din nou, fii sigur că nu suntem noi ăia.

Toate anunțurile pe jobs.diez sunt verificate. Poți aplica cu încredere.

Până atunci însă, noi, chiar noi, te salutăm.

Exemplu de ofertă falsă:

...

Cum trebuie să arate o ofertă de angajare:

...

Toate bune.


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu