...

Căutare avansată

Noutăți de început de an. Plăți și taxe pentru 2021.

04-01-2021 Ce spune Legea
...

Să trăiți,

Să-nfloriți
Ca merii, ca perii
În mijlocul căderii (leului)!

La anul și la multe modificări legislative avantajoase!

Anul 2021 – al boului, carevasăzică – se înhamă la plugul unor modificări fiscale și retributive, trăgând după el și legi sau hotărâri intrate în vigoare încă anul trecut.
Să vedem, deci:

Cererea de reexaminare a pensiei poate fi depusă online: www.cnas.md -> e-Cerere Reexaminare Pensie, sau www.servicii.gov.md.
De reexaminarea pensiei vor beneficia doar persoanele care, ieșite la pensie după 1 ianuarie 1999, au mai muncit și au cotizat pe o perioadă încadrată între 7 și 10 ani.

Persoanele care se asigură în mod individual, pot să achite deja prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (sumă fixă – 4056 MDL) pentru anul 2021, beneficiind, până la 31 martie inclusiv, de reduceri:
75% – proprietarii de teren agricol (1014 MDL);
60% – persoane fizice care desfășoară activitate independentă în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor (1622,40 MDL);
50% – fondatorii de întreprinderi individuale, deținătorii de patentă, cei care iau și dau în arendă, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de guvern, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie în Republica Moldova (2028 MDL).

În cazul angajaților:
Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală va fi plătită integral de către angajat.
În schimb, angajatului nu i se va reține din salariu pentru contribuția la fondul de pensii, plată trecută integral pe umerii angajatorului.
În consecință, angajatului i se va reține din salariu cu 1,5% mai puțin.

Indemnizația unică la nașterea copilului crește cu 1160 MDL (de la 8299 la 9459 MDL).
în plus, crește indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la 2 ani, a persoanelor neasigurate, precum și indemnizația lunară de suport pentru creșterea, până la vârsta de 3 ani, a copiilor născuți din sarcini multiple.

Din 22 decembrie 2020 și până în vecii vecilor, dacă nu cumva se interpune vreo schimbare, suma alocată de către angajator testelor Covid a angajaților, a devenit neimpozabilă.

Arată bine creșterea unor sume, a unor prime și indemnizații, dar nu putem ignora că măririle se fac în lei moldovenești, dar acesta din urmă se depreciază, astfel că valoarea practică a acestor măriri nominale ar putea să nu însemne cine știe ce.

Vom vedea, însă.

Bine te-am regăsit alături, amice. Să ne fie de bine nou an.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
8
2
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online