ru

Căutare avansată

Noi prevederi în Codul Muncii! În ce situație studenții angajați vor beneficia de compensații, cu cât se va micșora durata șomajului tehnic și alte modificări importante

01-06-2017 Ce spune Legea
...

Angajatul care va încălca repetat, pe parcursul unui an, obligaţiile de muncă va fi concediat. Este una dintre modificările la Codul Muncii aprobate în cadrul ședinței de ieri a Guvernului Republicii Moldova.  În comparație, anterior, salariatul putea fi doar sancționat disciplinar.

De asemenea, guvernanții au decis că de durata redusă a timpului de muncă, de concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu și de alte înlesniri stabilite de guvern vor beneficia doar salariații trimiși la studii de către angajator, iar salariaţii care s-au înmatriculat în instituţiile de învăţământ superior sau mediu de specialitate din proprie iniţiativă vor beneficia de anumite garanţii şi compensaţii doar în cazul în care acestea sînt prevăzute de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

Potrivit modificărilor, șomajul tehnic în decursul unui an calendaristic nu va depăşi patru luni (în prezent – șase), iar îndemnizația lunară va constitui 50 la sută din salariul de bază (nu 75% cum era până acum).

Mai mult decât atât, femeii, în baza unei cereri scrise, i se va acorda (la momentul actual – i se poate acorda) concediul de odihnă anual înainte de concediul de maternitate sau imediat după el, sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.

Totodată, angajatorul va fi obligat să elibereze gratuit salariatului certificatul cu privire la muncă şi salariu în cadrul instituţiei.

Potrivit autorităților, modificările aprobate au scopul de a aduce Codului Muncii al Republicii Moldova în concordanţă cu cerinţele moderne ale economiei de piaţă.

Oratorica early boking
x