...

Căutare avansată

Nedorit și concediabil chiar dacă ești BUN. Ce se întâmplă?

23-02-2021 Pentru aplicanți
...

Azi prevenim autodistrugerea profesională.

Ea se poate produce atunci când o serie de calități care, la un moment dat, te-au ajutat să evoluezi, ajung să constituie un obstacol în calea ascensiunii tale profesionale. Cum se întâmplă asta? Stai să vezi.

Ascensiunea profesională presupune, adesea, nu doar responsabilități de serviciu crescute și salariu mai mare, ci și un număr crescut de oameni asupra cărora deciziile tale se răsfrâng și cu care trebuie să interacționezi armonios pentru ca lucrurile să meargă bine. Asta înseamnă că ajunge să conteze nu doar potența ta strict tehnică, ci și cea socială – capacitatea de a comunica eficient cu ceilalți.

În lumina noilor necesități, anumite trăsături odinioară utile, s-ar putea dovedi mai mult disfuncționale, adică avantajele pe care le aduc pe plan tehnic și individual, de exemplu, să fie depășite numeric sau/și ca importanță ultimă de dezavantajele pe care le comportă pe plan general, în situația de ansamblu.

Narcisismul, bunăoară.
La început, vrând să te afirmi, vrând să arăți ce poți și ce știi (strict în condițiile în care poți și știi ceva), narcisismul este un combustibil deloc rău. Te faci observat, depui eforturi, primești laude, primești recunoaștere și poate chiar și vreo două bonuri de masă în plus. Cu timpul însă, narcisismul nesupus controlului rațional, poate degenera în pretenția de a fi tratat diferit de ceilalți, în asumpția că ai mereu dreptate, că nimeni nu se poate compara cu tine și că, în principiu, n-ar strica un altar pe undeva ca lumea să se roage la tine după ziua de muncă.
În plus, dac ești promovat, s-ar putea să ai probleme în a-ți trata subalternii, care s-ar putea pomeni priviți de sus, abuzați, și a căror eficiență, în consecință, ar scădea, ceea ce ar dăuna funcționalității întreprinderii în care te afli, chiar dacă tu personal continui să-ți faci lucrul tehnic absolut impecabil.

Perfecționismul, excentricitatea, caracterul histrionic, tendința de a fi mereu pe plac sunt și ele însușiri care îți pot perverti groaznic calitatea vieții profesionale, de la un punct încolo.

Intrarea pe făgașul disfuncționalității te poate face efectiv indezirabil la locul de muncă riscând ca, în pofida priceperilor tale extragalactice, să fii nițel dat afară.

Trebuie luate măsuri. Te autosesizezi, te diagnostichezi și începi și ții mai strâns frâiele, ca să n-o iei razna.

Cum faci primul pas? Îți pui niște întrebări:

  • Cât de des, la locul de muncă, îți este cerut sfatul în legătură cu alte subiecte decât cele legate strict de lcuru?
  • Cât de frecvent ești implicat în discuții care nu țin strict de muncă?
  • Care a fost diferența dintre cele mai bune și cele mai proaste decizii profesionale pe care le-ai luat vreodată?
  • Pe lângă lucrul bine făcut, ce altceva mai construiește reputația la locul de muncă?

Întâmpinarea problemelor la formularea unor răspunsuri poate însemna fie că nu cunoști româna suficient de bine, fie că niște năravuri jucăușe au preluat cârma.

Ai grijă, deci. Te încurajăm să-ți păstrezi conștiința și contemplarea de sine.

Pentru întrebări, neclarități și tânguiri expres, ne găsești aici.

Toate bune.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online