...

Căutare avansată

Mustrarea în sine nu miroase-a bine

10-12-2019 Diversitate
...

Ai fost obraznic și neascultător? Hrrr.

Moș Nicolae îți oferă o nuielușă la faza asta, perverșii au pentru tine cătușe și bici, Moș Crăciun îți oferă o porție de ignorare soră cu depresia, iar șeful îți oferă cu drag o mustrare.

Ce e mai greu de suportat pentru tine din toate astea? Ok, întreb altfel, cărui tip de tratament te simți mai nepregătit să-i faci față?

Dacă pentru unele dintre ele, viața și unele cotloane de internet te pot pregăti temeinic, pentru cea din urmă te pregătește jobs.diez, în parteneriat virtual cu – în primă instanță – Thebalancecareers, care spune că o mustrare sau un avertisment primit de la șef pot fi premergătoare unei concedieri, așa că ar fi cazul să le iei în serios, luând și măsurile de rigoare.

Când însă o mustrare e cu adevărat mustrare și trebuie tratată ca atare?

Burnettes.co.uk  întocmește lista componentelor unei mustrări sau ale unui avertisment veritabil :

  1. Colectarea încălcărilor pentru care este emisăi mustrarea;
  2. Prezentarea faptelor către angajat;
  3. Stabilirea unei întâlniri în vederea discutării problemei;
  4. Luarea unei decizii în acord cu situația și gravitatea ei.

Etapele de mai sus, însă, nu sunt fixate în niște tipare standard, imuabile. Felul în care decurg depind de ce anume ai făcut, pe ce tip de bec ai călcat, cum te comporți și cum reacționezi, iar întorcându-ne puțin la Thebalancecareers, avem niște sugestii în materie.

Când primești mustrarea sau avertismentul, ți se recomandă să te comporți pe alocuri ca atunci când vine ursul. Nu, nu te prefaci mort. Stai, însă, calm. Stai calm, nu panica, nu intra in stare defensiv-obsesivă și nu face scandal. Ia notițe, eventual, înțelegând exact unde crede șeful că ai greșit.

Dacă nu ești de acord cu viziunea șefului asupra comportamentului tău, susține-ți punctul de vedere, dar fă-o tacticos, asertiv. Prezintă eventual probele care îți susțin cauza, cum ar fi un mail de la supervizorul care ți-a permis să întârzii, în cazul în care, spre exemplu, întârzierea este capul de acuzație al șefului care te-a luat în audiență.

Stabiliți împreună (împreună cu șeful mustrător și fioros) ce s-ar putea face pentru ca situația să fie remediată, or, până la urmă, nu vă jucați de-a „care pe care” (sper...?), ci încercați să optimizați mersul lucrurilor în spațiul profesional.

Mustrarea, totuși, este indicatorul unei situații cu potențial serios de alterare, așa că ai putea, într-un colț de minte și de Google Chrome, să cauți soluții în materie de angajare în altă parte.

Încă ceva, dacă simți că mustrarea a venit ca un soi de izbăvire pentru tine, ca un semn că în sfârșit supliciul tău profesional ar putea lua sfârșit, dar fără  inițiativa ta (păi cum... șeful a vrut să mă concedieze, el m-a mustrat, el, iaca el e de vină, el...), exact așa cum îi dai partenerului toate motivele să facă scandal și să se despartă de tine, deși tu îți doreai treaba asta de mult, atunci te rog, fii sincer cu tine – tu nu vrei să te mai afli acolo, pleacă singur, asumă-ți faptul că nu-ți place și ia o decizie ca un adult ce ești, nu aștepta iar pe altcineva să ia deciziile în locul tău.

Acum, fiind în așteptarea Moșului, a magiei festive și a petrecerilor corporative , ce spui, ai fost obraznic anul ăsta sau nu?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online