...

Căutare avansată

Munca, lipsa ei și plictiseala ca binecuvântare

16-07-2020 Diversitate
...

 

Te plictisești? Bine faci, sugerează TheLadders.

Uite, apropo, e posibil să ai amici sau chiar prieteni care evită să rămână singuri – nu azi sau acum, ci în general, – care în permanență au nevoie de o companie, care nu prea suportă liniștea și așa mai departe și care, nu-i exclus, au în permanență sute și mii de activități care efectiv nu le lasă timp liber.
Mai sună-i din când în când, sincer, întreabă-i ce mai fac, întreabă-i cum se simt, se prea poate ca oamenii ăștia chiar să aibă probleme, niște probleme atât de slute, încât să fie efectiv oripilați să dea ochii cu ele.
Poate chiar au nevoie de susținere, nu de sfaturi – atât de frumos și elocvent spune Jordan Peterson în cartea sa 12 Reguli de Viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, că, cităm, sfatul este ceea ce primești când persoana căreia îi povestești despre ceva oribil și complicat își dorește să taci din gură și să dispari. Sfatul este ceea ce primești când persoana cu care vorbești își dorește să se lăfăie în propria superioritate sau în propria inteligență – ci de ascultare și susținere.

Pentru celelalte cazuri, în care liniștea nu este o povară, plictiseala poate fi o mină de aur.

TheLadders efectiv recomandă plictiseala și îți sugerează să ți-o mai provoci uneori:

  • Deconectează-ți telefonul și îndeplinește niște sarcini simple în absența sa și a puterii sale de a-ți menține în permanență creierul ocupat;
  • Ieși și fă o plimbare, tot fără telefon sau, în cel mai rău caz, avându-l ascuns undeva și ținut acolo doar pentru urgențe, dar aici asigură-te în prealabil că ai voință suficient de puternică încât să nu te bagi la el aiurea;
  • Condu, de două ori pe săptămână, undeva fără muzica pornită sau ceva care să-ți asalteze urechile.

Ideea recomandărilor de mai sus este să-i oferi creierului tău liniște, mai multe momente de liniște, or în momentele astea se pot naște gânduri mai ilustre decât cele de care poate te consideri în stare, se pot naște idei.

Cu siguranță, plictiseala se poate transforma într-o catastrofă intelectuală dacă te dedai primelorr impulsuri care, de regulă, sunt disfuncționale, dar dacă te îndeletnicești cu ceva ușor, dar care totuși nu-ți permite abrutizarea, s-ar putea să iasă ceva bun din asta.

Ai putea să reflectezi la ceea ce lucrezi în prezent, ai putea să îți evaluezi satisfacția de viață, ar putea să-ți vină vreo idee de afacere, de colaborare, ai putea să te gândești cum poți tu personal să faci lumea asta mai bună și să contribui cu ceva la calitatea ei, doar să nu te sperie.

Așadar, amice – punctează TheLadders – nu-ți face griji când îți închei activitățile și te încearcă ideea că ai prea mult timp liber, nu te grăbi să te gândești că n-ai scopuri dacă ajungi să te plictisești.

Plictisește-te, dar plictisește-te util.

Toate bune.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
4
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online