...

Căutare avansată

Munca „la negru”: ce sancțiuni riscă angajatorii, dar și angajații

05-03-2019 Ce spune Legea
...

Munca „la negru”, adică angajarea fără un contract de muncă încheiat între angajat și angajator sau fără a reflecta salariul în evidența contabilă, este un fenomen destul de răspândit în Republica Moldova. Mai ales tinerii aleg un asemenea scenariu, din cauza lipsei de calificare și informare, din dorința de a „face un ban”, de a avea un venit „curat”. Iar angajatorii, la rândul lor, aleg să nu angajeze oficial și să ascundă suma salariului din cauza impozitelor și taxelor care ar trebui, eventual plătite. 

Cel mai mult se utilizează forța de muncă la negru, spun inspectorii muncii, în comerț, agricultură și în construcții, mai ales în cazul caselor particulare, unde angajatorul este persoană fizică. Potrivit Codului Muncii, nu doar persoanele juridice, dar și cele fizice care angajează lucrători sunt obligate să încheie contracte individuale de muncă, să le înregistreze la organele publice locale și să respecte toate cerințele impuse de legislație. În prezent, însă, nici zece la sută din lucrările la case particulare nu sunt executate în bază de contracte de muncă.

O situaţie extrem de alarmantă o reprezintă cazurile în care persoane angajate nelegal se accidentează în muncă. Pe parcursul anilor 2010-2015 au fost identificate 23 de cazuri, în urma cărora au fost accidentate grav 11 persoane, iar alte 13 au murit.

Potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă se sancţionează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 20 de mii la 25 de mii de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 de mii la 75 de mii de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere și persoanei juridice.

Utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 5 mii la 7,5 mii de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12,5 mii la 17,5 mii de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 17,5 mii de lei  la 25 de mii de lei aplicată persoanei juridice.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
2
0
0

Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Oratorica online