Căutare avansată

Munca la birou va deveni o excepție, nu o regulă: 15 meserii ale viitorului

18-03-2019 Diversitate
...

Cu tot progresul tehnologic care crește în progresie geometrică, cu toate inovațiile în diverse sfere ale vieții cotidiene, nu e de mirare că ne întrebăm ce ne rezervă viitorul nouă sau generațiilor următoare pe plan profesional. Vezi mai jos câteva din pronosticurile legate de piața muncii, făcute de organizatia neguvernamentală INACO, în Ghidul Meseriilor Viitorului, scrie ziare.ro.

Munca într-un birou de la 9:00 la 17:00 va fi o excepție în viitor, și nu o regulă, întrucât se va putea lucra de acasă sau din orice loc al lumii, la orice oră din zi și din noapte.

Conform sursei citate, cercetările au dovedit că peste 30% din spațiile de lucru sunt nefolosite într-o zi de muncă, deci companiile plătesc spații neutilizate, precum și energia sau alte utilități și elemente asociate infrastructurii necesare locului de muncă.

40% dintre studenți cred că viitoarea lor meserie nu există încă

Principalele meserii ale viitorului

Autorii lucrării susțin că se poate vedea, circular, cum în următorii 25 - 50 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de: calculatoare, robotică, cercetarea spațială, energie și mediul înconjurător, sănătate, medicină, persoanele în vârstă, învățământ, divertisment, afaceri, publicitate, social-media și Internet.

# Astfel, în domeniul medicinei viitorului, datorită unui nivel de populație în creștere și într-un proces continuu de îmbătrânire, vor fi căutate profesiile de asistent medical, soră medicală, terapeut ocupațional, care vor fi ajutați de roboți medicali. Citogeneticienii vor interveni pe ADN - vor apărea consilieri în genetică, iar inginerii biomedicali vor reproduce organe din celule stem.

# În ceea ce privește rețelele sociale, vor apărea generatorii online de imagine personală, care vor acționa ca social media managers, și vor crea și întreține branduri personale la cerere. De asemenea, vor apărea asistenții personali virtuali, care vor ajuta oamenii în existența lor virtuală pe Internet.

# Va crește numărul de dezvoltatori de pagini web și de aplicații. Industria IT își va tripla necesarul de personal, multe domenii se vor virtualiza (vânzări, banking, educație), nevoia de securitate cibernetică și protecția identității digitale va crește. Producția de date și informații va urca hiper-exponențial spre big data, deci va fi nevoie de specialiști care să înțeleagă datele și să le poată reprezenta.

Locurile de muncă ale viitorului: 6 abilități de care vei avea nevoie

# Designul 3D, arhitectura, proiectarea, specialiștii în managementul orașelor inteligente, lingvistica computațională, conectarea neuronală cu computerul sunt deja generatoare de venituri și au perspective și mai importante în viitorul imediat.

# În viitorul ceva mai îndepărtat se dorește digitalizarea/scanarea creierului uman și chiar ajungerea la nivelul conștiinței inteligenței artificiale. În domeniul roboticii, vor deveni ocupații banale controlorii de drone sau cei care vor lucra în serviciile pentru programarea, supravegherea și întreținerea roboților.

# Pe măsură ce Internetul înlocuiește televiziunea, bloggerii și video-bloggerii vor înlocui redactorii de la emisiunile de divertisment. Editorii online sau jurnaliștii multiformat, chiar roboții, vor înlocui jurnaliști și ziariști.

# Autorii Ghidul Meseriilor Viitorului consideră că va crește numărul de lucrători la uzinele de energie neconvențională - solară/eoliană/ferme de alge, de microbi care înlocuiesc minerii sau lucrătorii în hidrocentrale.

# Învățământul virtual cu ajutorul profesorilor virtuali va deveni uzual. Vor exista structuri de dezvoltare a materialelor educaționale online - de tip Open University, Moodle, Blackboard, Web CT, MOOCs - Massive Open Online Courses - care vor emite diplome recunoscute la nivel global.

10 meserii extrem de populare odată, astăzi dispărute

Dar până aceste schimbări ajung pe la noi, vezi ce joburi actuale avem pe jobs.diez!

Job Premium