ru

Căutare avansată

Modificări privind contractul individual de muncă și mărimea îndemnizației de eliberare din serviciu! Iată ce trebuie să știi

01-06-2017 Ce spune Legea
...

În scopul îmbunătăţirii climatului investiţional, Codul Muncii va permite încheierea contractului individual de muncă pe durată determinată pentru perioada îndeplinirii obligaţiilor de muncă ale salariatului care absentează din motive necunoscute (practica arată că absența poate dura și câteva luni), ceea ce nu este posibil la momentul actual. Decizia a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova.

De asemenea, din contractul individual de muncă vor fi excluse prevederile contractului colectiv de muncă și ale regulamentului intern al unității, referitoare la condițiile de muncă ale salariaților. Astfel, salariatul va primi la angajare contractul colectiv de muncă, regulamentul intern, precum și informația privind cerințele de securitate și sănătate.

Concediile de odihnă anuale suplimentare se alipesc la concediul de odihnă anual de bază. Completarea în cauză va avea ca efect asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale salariaților.

Dacă vrei o carieră în domeniul IT, compania Ellation îți propune o varietate de oferte de muncă! Accesează linkul și aplică la jobul care ți se potrivește

Conform modificărilor, mărimea maximă a îndemnizaţiei de eliberare din serviciu pentru prima lună de căutare a locului de muncă va fi limitată la șase salarii medii lunare. Modificarea propusă are drept scop reducerea poverii financiare pentru angajatori în caz de concediere a salariaţilor în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate sau în legătură cu lichidarea unităţii (în special, în situaţia actuală de criză economică).

Mărimea compensației pentru reținerea, din vina angajatorului, a plăţilor cuvenite salariatului se va majoră de trei ori. Modificarea propusă are drept scop responsabilizarea angajatorilor și neadmiterea reţinerii, din vina acestora, a plăţilor cuvenite salariatului.

Codul Muncii a mai fost completat cu un nou articol care reglementează noțiunea de staționare. Aceasta va reprezenta imposibilitatea temporară de a continua activitatea de producție de către o unitate, de un grup de salariați sau un salariat. Remunerarea timpului de staționare, produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, se efectuează în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puțin decât mărimea unui salariu minim, pe unitate de timp, pentru fiecare oră de staționare. În caz de staționare produsă din vina angajatorului, acesta este obligat să compenseze salariul angajatului. În acelaşi timp, dacă staționarea are loc din vina angajatului, acesta nu va fi plătit pentru orele în care nu se va munci.

Potrivit autorităților, modificările aprobate au scopul de a aduce Codului Muncii al Republicii Moldova în concordanţă cu cerinţele moderne ale economiei de piaţă.

Oratorica early boking
x