...

Căutare avansată

Minte sănătoasă într-un corp… așa cum l-a modelat carantina

30-04-2020 Diversitate
...

Circula săptămâna trecută cel puțin, pe net, un material video în care o doamnă – life coach – spunea că e normal ca, în perioada asta, să nu prea vrei să citești, să nu prea vrei să înveți, să fii nervos, anxios etc și încuraja răbdarea și blândețea față de sine.

Printre alternative s-ar găsi autobiciuirea, detestarea de sine și alte practici care îmbină armonios sadismul cu masochismul.

Admitem – uneori, o mică mustrare eului trândav și hedonist n-ar stricta, dar oamenii pot să-și dea în cap chiar și atunci  când se dovedesc a fi fost tare de treabă și deloc ineficienți și ar merita o netezire de creștet (dacă te simți prea incomod să începi efctiv să te mângâi, poți s-o faci metaforic, în mintea ta, inventând un compliment sau vreo laudă pe care să n-o mai cauți pe Tinder sau prin alte cotloane, sau recompensându-te cu ceva gustos).

Aprecierea de sine – nesinonimă cu autoglorificarea și complacerea – este atât de importantă, încât și TheLadders a inclus-o în lista practicilor care ți-ar păstra, în calitate de antreprenor, mintea într-un regim de funcționare optimă, mai ales acum, în vreme de stres și presiune.

Considerăm totuși cât se poate de avenite recomandările indiferent dacă ești sau nu antreprenor, ele fiind niște roborante mintale generale.

La finalul zilei, deci, constată progresul și pașii făcuți spre țelul tău ultim (măcar unul dintre ele), chiar dacă ăsta n-a fost încă atins.

Trebuie să fii însă foarte atent ca recunoașterea progresului real să nu fie confundată cu încurajarea delăsării, iar aici intră în scenă intuiția, care cu siguranță îți dă de înțeles când ești o mocirlă organică inutilă, doar trebuie să o asculți, cu asta ajungând la încă o practică recomandată de TheLadders: ascultă-ți intuiția: atunci când e de luat o decizie mai mare sau mai mică, încearcă să îți dai seama ce-ți spune instinctul și încotro te călăuzește. El, de regulă, nu minte.

Fă lucruri de care te temi. Nimeni nu-ți spune să te duci în pădure și să cauți urși, ca-n filmul Legends of the Fall , dar să întreprinzi niște activități care presupun un anumit grad de risc și periculozitate îți întinde nervii benefic de mult, astfel încât să fii pregătit să înfrunți monștri mai mari (pe princiiul vaccinului) și, eventual, să greșești și să-ți asumi.

Fă mișcare fizică. Da, îți imaginezi? Te instigăm la ridicare din pat și la efort, mai ales că acum s-au redeschis parcurile. Mișcarea fizică menține tonusul intelectual – nici măcar nu negociem la capitolul ăsta; e testat, verificat, postulat, statuat.

Cere ce-ți dorești. Dacă simți că meriți, cere. TheLadders aduce exemplul prețului pentru serviciul sau produsul pe care-l oferi. Treci peste incomoditate și cere prețul care crezi că ți se cuvine.

Evită negativiștii, nihiliștii, morocănoșii și pe cei care caută păduchi în orice pufoșenie. Pentru ca să facem diferența mai clară dintre cei care critică aiurea și cu orice ocazie și cei care critică într-un mod care ți-ar putea fi util, merită să luăm în considerare a treia regulă din cartea psihologului Jordan Peterson, 12 Reguli de Viațăîmprieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele.

Așadar, amice, protejează-ți mintea. E singura dovadă împotriva celor care spun că n-o ai.

Toate bune!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
7
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online