...

Căutare avansată

Măsuri anti-Covidata. Cum ne protejăm eficient informațiile prețioase.

30-03-2020 Pentru aplicanți
...

Salutare, amice, în orice poziție te-ar găsi acest articol!

Lucrând de acasă, toată Jobosutra îți stă la dispoziție.

Dincolo de confortul fizic, însă, avem nevoie și de niște confort informațional, iar acesta este asigurat atunci când avem convingerea că nimeni și nimic nu pune în pericol securitatea datelor cu care operăm, fie că este vorba de datele noastre personale, fie că este vorba de cele ale companiei pentru care prestăm de acasă.

Ei bine, în această ordine de idei, Serviciul Tehnologia Informație și Securitate Cibernetică, citat de Bizlaw îți atrage atenția asupra câtorva chestiuni cărora ar fi bine să le acorzi atenție (A? Ai prins diferența dintre a atrage atenție și a acorda atenție?) în vederea securizării datelor și, cumva implicit, a jobului pe care bucură-te că nu l-ai pierdut din cauza pandemiei.

În primul rând - și aici nu e vorba de neîncredere sau suspiciuni legate de intenții mefistofelice ale celor dragi – asigură-te că dispozitivul de pe care lucrezi are bine stabilite setările de confidențialitate și este blocat. Nu de alta, dar copiii ar putea să umble aiurea pe laptop sau ce-o fi, mâța s-ar putea cocoța pe tasta delete sau esc și e bine să ai siguranța că nu îți este afectat lucrul.

Urmează aspectele pur tehnice (citez):

 • Utilizați rețeaua privată virtuală VPN.
  VPN-ul oferă acces de la distanță la rețeaua instituției, criptează tot traficul de date, astfel încât acesta este imposibil de citit, inclusiv pentru furnizorii de servicii Internet, hackeri etc.
 • Folosiți parole puternice.
  În cazul în care folosiți aceeași parolă pentru mai multe conturi, este suficient să fie decodată doar o parolă, pentru ca un infractor să preia toate conturile. Parolele trebuie să fie unice pentru fiecare cont și să cuprindă un șir lung (minim 8 caractere) de litere mari și mici, numere și caractere speciale.
 • Efectuați copii de rezervă ale datelor.
  Datele pot fi pierdute din mai multe motive, inclusiv erori umane, daune fizice ale hardware-ului sau atacuri cibernetice. Ransomware-ul și alte tipuri de malware pot șterge sisteme întregi fără a putea fi detectate. Copia de rezervă hardware este prima opțiune, iar opțiunea alternativă - și printre cele mai convenabile și mai eficiente metode de stocare a datelor, de altfel - este utilizarea Cloud. Serviciile de backup Cloud oferă o multitudine de opțiuni care vă permit să vă personalizați programul de backup și opțiunile de stocare.
 • Securizați router-ul de acasă
  Foarte multe persoane nu schimbă parola router-ului atunci când este instalat/configurat pentru prima dată (folosind parola inclusă de la producător), lăsând astfel rețeaua de la domiciliu vulnerabilă. Pentru a evita acest lucru, este necesar de schimbat parola router-ului și de configurat criptările WPA2 sau WPA3 pentru Wi-Fi. Limitați traficul de intrare și de ieșire, utilizați cel mai înalt nivel de criptare disponibil și opriți WPS.
 • Atenție la e-mail-uri și site-uri phishing.
  Din cauza focarului de COVID-19, este foarte probabil ca e-mail-urile de tip phishing să vizeze lucrătorii care muncesc la distanță în scopul preluării informațiilor personale sau al obținerii accesului la conturile companiei. Semnele obișnuite ale unui email sau site de phishing sunt erorile gramaticale în subiect, lipsa unui simbol al lacătului HTTPS, nume de domeniu scris greșit, lipsa unei pagini despre și lipsă de informații de contact.
  În plus – completează SecurityMetrics  – nimeni altcineva decât escrocii nu cere prin email informații prea personale (date de card și cont bancar, parole etc).
  Apoi, dacă salutul nu este personalizat (nu ți se spune pe nume) sau este exclus de tot, trage alarma.
  Dacă un click pe suprafața mailului te direcționează către un site, deschide o fereastră sau pornește un proces de downloading, atunci ceva, dacă nu chiar tot, e putred.

Astea fiind spuse, închină o ceașcă de cafea în semn de respect pentru dispozitivele care ne salvează zilele astea pielea mai mult decât în alte zile, și eficiență pe mai departe!

Toate bune!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online